Seminarium om digitala produktpass

Välkomna till Jernkontoret för att ta del av det senaste inom digitala produktpass, förkortat DPP, för stålindustrin och diskutera möjligheter, utmaningar och vad vi kan göra tillsammans.

Plats

  • Jernkontoret
  • Kungsträdgårdsgatan 10
  • 11147
  • Stockholm

Kontaktperson

Digitala produktpass ska hjälpa konsumenter, företag och myndigheter att fatta informerade beslut vid köp av produkter, underlätta reparationer och återvinning, samt förbättra transparensen om produkters påverkan på miljön. DPP:er är tänkta att innehålla detaljerad digital information om produkter under dess hela livscykel, som till exempel ursprung, sammansättning, energianvändning, miljöpåverkan och mängd återvunnet material. Alla produkter på EU:s inre marknad ska ha ett digitalt produktpass och bestämmelserna kommer att införas stegvis från och med 2024 fram till 2030.

Nu tas regler för järn- och stålindustrin fram vilka planeras vara på plats 2027. DPP är en del av Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR), som syftar till att förbättra produkters cirkularitet, energiprestanda och andra miljömässiga hållbarhetsaspekter.

Det finns många möjligheter med DPP:er för företagen. Det kan innebära konkurrensfördelar för den som har en mindre miljöpåverkande produkt, förenklar spårbarhet och kommunikation med kunder. Det kommer dock med en del utmaningar då standarder och tekniska lösningar måste vara på plats, inklusive unika produktbeteckningar. Vem som har tillgång till data är också väldigt viktig ur ett säkerhetsperspektiv. Dessutom krävs ett system för revidering och kontroll av att information i produktpassen är korrekt.

Målgrupp: Yrkesverksamma inom områden som kan påverkas av införande av DPP så som digitalisering, processutveckling, spårbarhet, identifiering av produkter, rapportering om miljöpåverkan och annan information som ska följa produkt längs värdekedjan.

Syfte: Kompetenshöjning, nätverkande och kloka inspel för fortsatt arbete.
Identifiera viktiga frågor för stålindustrin och företag/personer som är intresserade av att medverka i fortsatt arbete.

Talare från bland andra Naturvårdsverket, SSAB, Alleima och SIS.

Boka datumet i er kalender. Detaljerat program och information om anmälan uppdateras senare.