Debatt: EU-dom kan hota projekt vid vatten
EU-domstolen har klargjort att EU:s mål för vattenkvalitet ska tillämpas i varje enskilt fall. Det innebär att en verksamhet eller en åtgärd inte får tillåtas om den innebär att en enda kvalitetsparameter kan försämras, skriver flera debattörer i dag på SvD Näringsliv Debatt.
EU-domstolens Weserdom kommer att få dramatiska konsekvenser i Sverige, uppger Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, i tidskriften Hav & Vatten den 23 maj.
Det räcker nämligen med att en enda kvalitetsparameter kan försämras för att verksamheten inte ska kunna tillåtas. Det kan gälla en kommun som behöver bygga bostäder, men lika gärna röra järnvägsbyggen, utbyggnad av kommunal vattenrening, effektivisering av vattenkraftverk, utveckling av lantbruk eller investeringar i industrianläggningar.
Även om verksamheterna bedrivs med bästa möjliga teknik och med mycket begränsad miljöpåverkan innebär EU:s ramdirektiv, på det sätt det har införts i Sverige, att verksamheten inte tillåts.
Vad betyder domen specifikt för stålindustrin?
Sophie Carler, Jernkontorets expert på vattenfrågor, förklarar:
– Svenskt stål produceras idag med bästa möjliga teknik och enligt regelmässiga miljötillstånd. Om Weserdomen tillämpas kommer stålföretagen varken kunna öka sin produktion eller investera i nya anläggningar. Helhetsperspektivet saknas helt eftersom man kommer att titta på enskilda parametrar och inte den sammanlagda vattenkvaliteten, säger Sophie Carler.