Fossilfritt stål är möjligt

Under Almedalens hårdaste mingel den 5 juli diskuterades bland annat möjligheten att producera fossilfritt stål i framtiden. Debattpanelen tog också tempen på industrin och menar att den faktiskt växer i Sverige trots att gängse uppfattning ofta är den motsatta. 

Foto: Axel Öberg.

I panelen deltog Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör, Jan Moström, vd LKAB, Mats Kinnwall, chefekonom på Industriarbetsgivarna och Martin Pei, teknisk direktör på SSAB, i en paneldebatt om klimatsmarta innovationer i gruv- och stålindustrin. Moderatorer var Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör på Jernkontoret och Emma Härdmark, kommunkationsdirektör på Svemin.

– Att göra fossilfritt stål kan låta som en utopi, men vi är övertygade om att vi kommer att lyckas. Vi lägger ner mycket och hårt arbete för att initiativet med vätgasreducering istället för kol i masugnen ska kunna fungera i industriell skala, säger Martin Pei.

Runt 300 personer besökte Almedalens hårdaste mingel som arrangeras av Jernkontoret, Svemin och Industriarbetsgivarna i Svenskt Näringslivs trädgård i Visby. Bland besökarna fanns riksdagspolitiker, företagsrepresentanter, myndigheter och intresseorganisationer.

– Det känns roligt att vårt mingel blivit så välbesökt och populärt. Detta är ett bra tillfälle att knyta kontakter och påverka politiskt, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 08 679 17 10