Spela Rymdkoll med Järnkoll på ForskarFredag

Jernkontoret är samarbetspartner till ForskarFredag, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela landet. Nästa vecka, den 27 september kan gymnasieklasser i Borlänge och Stockholm spela Rymdkoll tillsammans med Jernkontorets Järnkoll-team. 

Victoria Chu och Miranda Toma har utvecklat kortspelet Rymdkoll. Under ForskarFredag den 27 september kommer spelet att premiärspelas i Borlänge och i Stockholm. 

Rymdkoll är ett nytt kortspel som tar med eleverna ut i rymden. De får plocka fram sina vassaste argument och diskutera för- och nackdelar med olika material och energikällor, i syfte att bygga bästa möjliga rymdraket. Diskussionen är i fokus, med forskning och fakta som grund. Kortspelet för tankarna bortom spelets ramar, vidare till materialforskningens utmaningar och förutsättningar.

– Vi hoppas att de som spelar spelet ska inse att ingenting är självklart utan att alla val innebär avvägningar mellan alternativ som har för- och nackdelar, och att det finns jättemånga utmanande och viktiga uppgifter som de gärna får vara med och hjälpa oss lösa, säger Gert Nilson, teknisk direktör vid Jernkontoret.

Rymdkoll är utvecklat av KTH-teknologerna Miranda Toma, Victoria Chu och Jonna Halonen inom ramen för Järnkoll, som är ett initiativ från Jernkontoret med syfte att inspirera unga människor att vara med och forma en bättre framtid – med stålindustrin som arbetsgivare. Rymdexperten Cecilia Hertz, grundare och vd för rymdteknikbolaget Umbilical Design, har också bidragit i utvecklingen av spelet.

Med Rymdkoll vill Jernkontoret dels uppmärksamma att det är femtio år sedan människan landade på månen, dels lyfta fram vikten av att ta sig an utmaningar som syns omöjliga.

Mer information om var och när man kan spela Rymdkoll


Om Forskarfredag

ForskarFredag skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet. Besökare och forskare möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer.
Syftet med ForskarFredag är att visa vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara, samt att utmana stereotypa föreställningar om forskare och berätta om hur det egentligen är att jobba som forskare.

Målgruppen är den breda allmänheten med en särskild inriktning mot barn och unga. Lokala aktiviteter arrangeras av lokala och regionala aktörer, till exempel lärosäten, science centers, kommuner, regionförbund, science parks, museum, arkiv och forskningscenter.

ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night och samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2006.