Svenskt stål och japansk tradition i kraftfull kombination
Ett proffsverktyg med japanska traditioner som kombinerar spade, kniv, såg och måttstock. Anja Hellström och Anton Schneider, duon bakom entreprenörsföretaget Mojave Grönt, har skapat trädgårdsverktyget de själva saknade på den svenska marknaden. Självklart med svenskt stål i fokus.
– Det har tagit oss tre år, berättar Anja. Vi visste vad vi ville skapa men inte hur. Tack vare fantastiska människor som vi mött under projektets gång har vi lyckats skapa en produkt som lever upp till våra krav på kvalitet och hållbarhet och som ger glädje i trädgårdarbetet.
Anja, som har en bakgrund som trädgårdsingenjör och skribent, berättar att det var under en resa i USA som de först kom i kontakt med den japanska Hori Hori-kniven.
– Många vi mötte berättade att Hori Hori-kniven var deras favoritredskap. Vi hade inte hört talas om verktyget tidigare och tänkte inte så mycket mer på det just då.
Några månader senare, när Anja och Anton var tillbaka i Sverige dök tanken upp igen. Mitt på en åker.
– Jag satt och rensade sparris för hand. Inget redskap jag testade funkade i den blöta jorden. Det var riktigt tungt. Då kom jag att tänka på Hori Hori-kniven.
De började undersöka vad som fanns på marknaden, men inget föll duon i smaken.
– Vi ville ha ett redskap som var riktigt bra, av god kvalitet och bra material. Men vi hittade inget som vi ville köpa.
Istället började de fundera på om de skulle kunna tillverka ett eget verktyg. En variant där den japanska traditionen möter svenska material och förutsättningar. Sagt och gjort. De bestämde sig för att satsa.
Tidigt i processen kom de i kontakt med Jernkontoret som gav bra råd på vägen och tipsade om personer med expertkunskap i ämnet. Detta ledde fram till valet av återvunnet rostfritt knivstål 12C27 från Sandvik. Något de är mycket nöjda med.
– Vi vill arbeta för en mer hållbar värld och för oss har det varit självklart att välja svenskproducerade material och processer som är så skonsamma mot miljön som möjligt.
Och det är inte bara knivbladet som är producerat i Sverige. Stor vikt har lagts vid att även övriga delar av verktyget ska tillverkas av svenska företag.
– Handtagen av ask är tillverkade i Järna och fodralen av vegetabiliskt garvat svenskt läder kommer från Tärnsjö, berättar Anja. Genom att samarbeta med verkstäder inom Sverige kan vi dessutom bidra till att uppnå även social och ekologisk hållbarhet.