Unga lockas av bransch som ställer om
Vill man som ung idag bidra till ett hållbart samhälle och skapa samhällsnytta är stålindustrin ett bra ställe att börja på. Där finns ett antal stora viktiga projekt som skapar framtidens hållbara samhälle.
Svenskt stål bidrar på många sätt till att skapa samhällsnytta och hållbar utveckling globalt. Stål formar en bättre framtid.
Ett mycket intressantprojekt är HYBRIT som syftar till att utveckla en helt fossilfri stålproduktion till 2035. Hedda Pousette är student på KTH inom teknisk materialvetenskap och gör just nu ett ex-jobb inom det projektet.
– Jag undersöker vissa delar kring nedsmältningssteget för att optimera processen mot samma höga kvalitet på stålet vid fossilfri produktion. Det är otroligt spännande att få vara delaktig i ett så stort och viktigt projekt, förklarar Hedda entusiastiskt.
En bred utbildning
Hedda Pousettes val av utbildningslinje byggde på hennes stora intresse för teknik och innovation, samtidigt var hon lite osäker på inom vilket område hon ville fördjupa sig.
– Då valde jag Materialdesign som är ett brett område med stora valmöjligheter, material behövs ju överallt och man kan jobba med dem från olika perspektiv. När jag nu snart blir klar kan jag bara konstatera att jag valde helt rätt, säger Hedda.
Gunnar Broberg visste inte ens att han ville studera material utan hamnade på linjen mer av en slump.
– Jag ville flytta till Stockholm och börja på KTH och att det blev just Materialdesign berodde på att det var där jag kom in. Nu i efterhand är jag otroligt tacksam för att det blev så då jag inser vilken intressant och spännande bransch jag har hamnat i, berättar Gunnar.
Spännande projekt
Under utbildningen har Gunnar Broberg bara blivit mer och mer fascinerad av hur komplex stålproduktionen är och vilka spännande projekt det finns där.
– Jag är nu klar med utbildningen och kommer börja ett tvåårigt traineeprogram på SSAB. Det känns mycket bra då jag ännu inte bestämt mig för exakt vad jag vill specialisera mig inom. Som trainee får jag se olika delar av industrin och får tid att känna efter vad som passar mig bäst, säger Gunnar.
En som däremot nästan hela livet har vetat att hon vill in i stålindustrin är Malin Persson, många i hennes släkt har jobbat i branschen.
– Själv gick jag en treårig ingenjörsutbildning inom metallurgi och materialteknik på Bergskolan i Filipstad, en anrik skola från 1830-talet. Under utbildningen var vi på studiebesök på Suzuki-Garphyttan, som tillverkar fjädertråd till bland annat bilbranschen, och då kände jag att där ville jag jobba, konstaterar Malin med ett leende.
Globala utvecklingsmöjligheter
När utbildningen var klar sökte Malin Persson sig till Suzuki-Garphyttan och efter 1,5 år har hon fortfarande kvar samma positiva känsla för både arbetet och arbetsplatsen.
– Det är så fascinerande att se hur materialet förädlas under olika processer till färdig fjädertråd och det finns så många relevanta och utmanande projekt att jobba med för att göra processerna ännu bättre. Dessutom är arbetsklimatet mycket positivt med en stor delaktighet och framåtanda. Alla här brinner verkligen för sina jobb och tycker det är kul att gå till jobbet, vilket jag uppskattar mycket, berättar Malin.
Materialdesign.se
På materialdesign.se hittar du inspirerande filmer och länkar till relevanta utbildningar om du är intresserad av en karriär inom material!
Anmälningsperioden till höstterminen 2019 är öppen mellan den 15 mars till den 15 april. På antagning.se finns all information som du behöver för att göra en anmälan.