Fullt hus i höst på Bergsskolan

Höstterminens utbildningar har dragit igång över hela landet, även på Bergsskolan i Filipstad är lektionssalarna åter fyllda av nya studenter. I år var söktrycket ovanligt högt. Skolans ingenjörs- och teknikerutbildningar lockar, de leder ofta direkt till ett intressant jobb inom industrin.

Bergsskolans rektor Jan Håkanson gläds åt höstens antagningsresultat. Foto: Bergsskolan.

Bergsskolan är enligt dess rektor Jan Håkansson, en yrkeshögskola (YH) som lyssnar till vad marknaden efterfrågar i form av kompetens, och en skola som vågar satsa på studenterna.

Utbildningarna som ges heter Bergsskoleingenjörer (tre år) och Bergsskoletekniker (två år), båda finns inom metall och verkstad respektive berg och anläggning. Antalet elever som i höst har startat sin utbildning på Bergsskolan är ovanligt högt, totalt 71 elever, varav nära en fjärdedel är kvinnor.

YH-utbildningarnas kursplaner omfattar en hel del praktik hos gruv- och stålföretag – och detta är eftertraktat av eleverna, det visar den elevenkät som Bergskolan nyligen har genomfört.

– Bergsskolan är på mycket god väg. Studenterna har kommit tillbaka till Bergsskolan och uppskattar verkligen att det nu finns praktik i utbildningarna. Att varva teori och praktik har varit självklart under Bergsskolans långa, anrika historia. Men den uppslutning av företag som tillhandahåller praktikplatserna väntas ge extra kraft åt de nya YH-utbildningarna, säger rektor Jan Håkansson.

Bergskolan har lång tradition av nära samarbete med industri och näringsliv. Utbildningarna är välkända inom industrin och innehållet är anpassat efter företagens behov, vilket gör att de examinerade eleverna är eftertraktade och ofta har lätt att få jobb.

Bergskolan är även välkänd för den familjära stämning och goda sammanhållning som där sägs råda. Skolan är liten och lika så uppfattas avståndet mellan elever och lärare. Många uppskattar detta.

– De som nu börjat på Bergsskolan har ofta en släkting eller en kompis som har gått här. Nu behöver Bergsskolan blir mer känd i fler kretsar så vi får ännu fler studenter som kan fylla på kommande kompetensbehov i den svenska industrin, avslutar Jan Håkansson.

Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och ordförande för Bergsskolan, ser positivt på framtiden för skolan.

– Genom att göra Bergsskolan till yrkeshögskola och effektivisera ägarformen står nu Bergsskolan ännu bättre rustad för att erbjuda högkvalitativa utbildningar med ett relevant innehåll för industrin, säger, säger Gert Nilson.

Bergsskolan..jpg
Flaggan i topp på Bergsskolan i Filipstad. Foto Bergsskolan.