Digitalt pub-snack om ingenjörskarriär i stålindustrin
Det blev både trevligt och informationsrikt på den sedvanliga pub-kvällen, där teknologer och yrkesverksamma civilingenjörer träffades för att via länk prata om livet efter högskolestudierna.
Det senaste året har vi fått vänja oss vid att det ena evenemanget efter det andra har flyttats från den fysiska till den digitala verkligheten. En av de senaste tillställningarna som har gjort denna resa är den pubkväll som Jernkontoret vanligtvis arrangera i Bergssektionens lokal på Brinellvägen 23 i Stockholm.
I år kom pubkvällen, som gick av stapeln på kvällen den 25 februari, att hållas via Zoom. En av de stora fördelarna med en digital pubkväll är – förutom att det är tillåtet och till och med rekommenderat att ta med sin egen dryck – möjligheten för dem som inte bor i Stockholmsområdet att delta.
Liksom vid tidigare pubkvällar fanns en panel av nu yrkesverksamma före detta teknologer med för att berätta om vad de har gjort sedan de avslutade sina studier. De svarade också på frågor från de deltagande teknologerna. I panelen deltog:
- Linn Efsing, Team lead - R&T Process Engineering på GKN Aerospace I Trollhättan.
- Arashk Memarpour, chef för forskning och utveckling för produktområdet Surface & Joining Technologies på Höganäs.
- Yousef Ahmad Björn, processutvecklare på SSAB:s stålverk i Oxelösund.
- Daniel Hedman, forskningsingenjör på Swerim i Luleå.
– Jag tror att panelen var särskilt viktig i år. Det här är människor av kött och blod som på ett både proffsigt och personligt sätt delar med sig av sådant som är relevant för den som snart lämnar högskola eller universitet. Det senaste året har studenterna inte haft möjlighet att besöka företag eller bjuda in företag till egna mässor. Det fanns ett uppdämt behov av att ställa frågor och resonera om arbetslivet, säger Robert Eriksson, forskningschef på Jernkontoret och en av initiativtagarna till den digitala pubkvällen.
Samtalet med teknologerna inleddes med att panelens medlemmar i tur och ordning presenterade sig själva och berättade om sin bakgrund, utbildning och karriär. Efter introduktionen vidtog en frågestund som pågick i nära en och en halv timme. Efter en något trevande inledning där frågorna i huvudsak ställdes av kvällens moderator Robert Eriksson, tog teknologerna över.
De omkring 15 deltagande teknologerna kom främst från Luleå tekniska universitet och Kungliga Tekniska högskolan (KTH). De fick under kvällen svar på en lång rad frågor av skiftande karaktär. Frågorna till panelen handlade bland annat om tankegångar kring karriärval, övergången från studentliv till arbetsliv, hur det egentligen är att flytta från sin studieort.
Ett uppskattat inslag var när paneldeltagarna delade med sig av sina roligaste minnen från yrkeslivet. Panelen gav också råd i stort som smått, exempelvis när det är lämpligt att gå upp på morgonen.
Sammanfattningsvis var den digitala pubkvällen både trevlig och informationsrik.