Svensk klassiker i rostfritt stål tar revansch
Många minns den ikoniska matlådan i rostfritt stål. Nu har en ny generation företagare i Eskilstuna gjort slag i saken och tagit upp produktionen på nytt. I en ny uppdaterad version, tillverkad av rostfritt stål från Outokumpu, låter succén inte vänta på sig.
Det hela började med att Beatrice Bjursell Neüman och Dennis Humbla var på middag hemma hos Beatrices föräldrar i Eskilstuna. När Dennis fick syn på en matlåda i rostfritt stål som tillverkats av svärfadern företag, började han ställa tusen frågor utifrån sitt eget och familjens stora intresse för miljö, hållbarhet och sunt leverne. Beatrice själv hade inte ägnat matlådorna någon större tankeverksamhet, men Dennis blev helt såld, och hans engagemang smittade av sig.
– Han såg att det fanns något där! Att det var helt rätt i tiden att återinföra dosan i modern tappning, säger Beatrice.
För inte så många decennier sedan fanns matdosan i nästan varje hem och fram till slutet av 1980-talet hade familjens företag sålt cirka 2 miljoner exemplar i Sverige. Men i takt med att plastmaterial tog över fasades den klassiska matdosan ut och mikrovågsugnens entré kom att bli den slutliga dödsstöten.
Beatrices pappa var försiktigt positiv till Dennis tankar om att återintroducera den gamla klassikern. Han mindes hur hårt utvecklingen drabbat hans verksamhet under 80-talet, med nedläggning av produktionen som följd, men Beatrice och Dennis lät sig inte nedslås. De skissade vidare på idéen och under en av sina många långpromenader fattade de ett beslut. Tiden var kommen. Dosan skulle återuppstå!
– Vi kände att vi måste komma undan engångsartiklar och minska mängden material i våra hushåll som inte går att återvinna. Det här är framtidens produkt, utbrister Dennis.
– Kanske är den något dyrare än plast men sett till kostnad per användningstillfälle så vinner dosan med hästlängder, säger Beatrice.
Sagt och gjort, ett möte med Science Park i Eskilstuna bokades in och bollen var i rullning. Designen togs fram, liksom ett nytt namn på matlådan – Re:eat – där Re står för recycling, återvinning. Av samma miljömässiga skäl bestämdes att lådan skulle tillverkas i 100 procent rostfritt stål från Outokumpu.
Responsen sedan lådan börjat tillverkas har varit mycket positiv.
– Många har hört av sig och berättar att de har kvar sin morfars låda. Lådorna är av hög kvalitet och håller verkligen hur länge som helst. Dessutom är en matlåda i rostfritt stål mycket hygienisk.
Re:eats vision är att gå från lokal till global, att nå ut i världen med sina produkter. Först ut utanför landets gränser är grannlandet Norge där matlådan har en central roll.
– Det ska vara helt naturligt att ha en matlåda av rostfritt stål. Precis som det är mer och mer naturligt att ha egen mugg för take away-kaffe så vill vi att det ska vara självklart med en Re:eat i väskan, säger Beatrice.
Engagemang och idéer för framtiden saknas inte hos Dennis och Beatrice som har många spännande planer på gång.
– Fler av dem kan komma att förändra vårt beteende till att ställa om mot en mer hållbar livsstil. Att byta ut engångsartiklar vid matleveranser till moderna och hållbara re:eat-lådor i rostfritt stål är något som vi jobbar på nu.
– Ja, mycket av vårt arbete handlar om att vi vill förändra. Vi vill göra skillnad. Vi vill minska mängden material som ej går att återvinna och engångsartiklar och vi har förutsättningarna till att göra det. Vi ser att det går att skapa kretslopp av matleveranser där vi minskar mängden engångsartiklar genom att byta ut dem mot stål, som är 100 procent återvinningsbart
Själva är de inte rädda för att prova nytt. När de startade sitt bolag sade båda upp sig och kastade sig in i det nya. Men vilken är den främsta drivkraften?
– Det är alla möten, alla människor vi möter, säger Beatrice. Och att vi skapar något som förändrar.
– Vi tvekade faktiskt inte alls, fyller Dennis i. Vi tror ju stenhårt på det här och vet att det är bra. Och för våra barn och planeten behöver vi göra något och vara med och påverka mot en mer hållbar livsstil. Där har stålet en självklar plats.
Med facit i hand går stoltheten hos den äldre generationen i företagarfamiljen inte att ta miste på.
– Om pappa var försiktigt positiv när vi berättade om våra planer så spricker han nästan av stolthet nu när han ser att det fungerar. Vår vision är att ta tillbaka en gammal fin tradition och det är inte för inte som han har smeknamnet "Dosan" här i trakten.
Slutligen kan en ju inte låta bli att undra hur många re:eat-lådor som finns i familjens egna hem. Svaret förvånar inte.
– Många! I kylen står ett gäng matlådor men vi använder dem också för ost, skinka och annat som behövs. Det ser snyggt ut, men framförallt är det ju väldigt praktiskt och hygieniskt!
Och tvärtemot vad många tror så går det utmärkt att värma mat i re:eat-lådan i mikron, berättar Dennis avslutningsvis.
– Det är nästan så du inte kommer tro mig, säger han, men matlådan går att använda i mikron. Jag lovar! Det blir dessutom mycket bättre, för då värms maten uppifrån. Självklart måste du ta av locket, men det måste du även om du värmer en plastlåda.
Om re:eat
Matdosan är en svensk klassiker som har tillverkats i Eskilstuna sedan 1947. Nu introduceras matdosan 2.0 på marknaden av företagets tredje generation, Dennis och Beatrice. Dosan är tillverkad i 100 procent rostfritt stål från Outokumpu och produceras med hjälp av samma maskiner som vid starten.
Läs mer på reeat.se.