Företagen kämpar om studenter från Bergsskolan
Det sjöd av aktivitet och många nya kontakter knöts i Filipstads folkets hus i förra veckan när Bergsskolans avgångsstudenter bjöd in till arbetsmarknadsdag. Trettio företag från hela landet fanns på plats för att speed-dejta med de hett eftertraktade Bergsskolestudenterna.
Bergsskolan i Filipstad har försett gruv- och stålföretagen i Sverige med eftertraktad kompetens sedan 1830. Foto: Pia Nordlander.
På Bergsskolan i Filipstad finns två industrinära yrkeshögskoleutbildningar som skräddarsyr kompetens för järn- och stålindustrin:
- Bergsskoleingenjör Metall- och verkstadsteknik, 600 YH-poäng (3 år)
- Bergsskoletekniker Metall- och verkstadsindustri, 400 YH-poäng (2 år)
I utbildningarna ingår 25 procent praktik. Genom praktiken introduceras studenterna för arbetsmarknaden vilket ökar de ömsesidiga möjligheterna för bra matchning och kan sluta med ett jobb i industrin när utbildningen är klar. Därför vill företagen tidigt knyta kontakt med studenterna på dessa utbildningar.
På Bergsskolans arbetsmarknadsdag den 5 oktober anordnades speeddejting i Filipstads folkets hus och på plats för att möta studenterna fanns representanter från bland andra Björneborg Steel, Erasteel (Eramet), Outokumpu, Ovako, SSAB, Suzuki Garphyttan, Voestalpine Precision Strip, Boliden och LKAB.
– Våra Bergsskoletekninker och -ingenjörer är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden, de får en kompetens som gruv- och stålföretagen starkt efterfrågar. Tack vare praktikmomenten under utbildningsperioden får studenterna och företagen lära känna varandra ordentligt, vilket gör att många redan under sin utbildning får erbjudanden om jobb att gå vidare till, säger Jan Håkanson, rektor på Bergsskolan.
Konceptet speed-dejting blev lyckat. På kvällen fortsatte umgänget i lugnare tempo under middagen för sammanlagt omkring 150 företagsrepresentanter och studenter.
– Studenterna tyckte att det var roligt att hinna med att träffa så många olika företag och samtliga medverkande uppskattade att vi efter två digitala arbetsmarknadsdagar återigen kunde genomföra evenemanget på plats i Filipstad, säger Jan Håkanson.
Bergsskolan i Filipstad har försett gruv- och stålföretagen i Sverige med eftertraktad kompetens sedan 1830 och idag är samarbetet mellan skolan och industrin tajtare än någonsin.
– Utformningen av Bergsskolans utbildningar är helt i linje med vad arbetsmarknaden efterfrågar. Många gruv- och stålföretag har slutit upp och bidrar genom praktikplatser. Företagen ser det som är en god investering som de får avkastning på när studenterna kliver ut på arbetsmarknaden med större praktisk förståelse och ett gediget nätverk, säger Gert Nilson, ordförande i Bergsskolan tillika teknisk direktör på Jernkontoret.