Metalliska materials programkonferens

Metalliska materials nionde programkonferens bjöd inte bara på visioner, utan på lösningar och muskler för att flytta fram positionerna för metallindustrin. Första dagen deltog 160 personer på plats och ett 30-tal digitalt, andra dagen deltog 180 på plats och då genomfördes projektpresentationer inom Metalliska material.

Representanter för de industrier som står bakom SIP Metalliska material samlade på scenen under programkonferesen. Från vänster Lars-Inge Arwidsson, vd Svenskt Aluminium, Jessica Elfsberg, styrelsen Svenska Gjuteriföreningen, Maja Boström, kommunikationsdirektör Jernkontoret och Annika Roos, vd Jernkontoret.

Den 16–17 mars höll det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material sin årliga programkonferens, den nionde i raden. Konferensen hölls traditionsenligt på Skogshem och Wijk utanför Stockholm med totalt 180 deltagare på plats. Delar av programmet sändes via Youtube.
 
- Jag är nöjd, stolt och lite tagen. Vi har tagit oss till ett läge där vi resonerar om det som kan uppfattas som omöjligt, vi försöker förstå varför det inte skulle vara möjligt och i det läget hitta lösningar ändå. Det här är en väldigt viktig, och ny, startpunkt för oss. Att vi dessutom har musklerna att vara ett centrum för allt fantastiskt som vi kan göra med material, det bryter ner murarna för vad vi faktiskt kan åstadkomma, säger Gert Nilson, programchef på Metalliska material.
 
 

Gert Nilson, programchef för Metalliska material och teknisk direktör på Jernkontoret.

Programkonferens inleddes med ett extrainsatt samtal om hur kriget i Ukraina och sanktioner mot Ryssland påverkar metallindustrin. Därefter följde en rad inspirerande föredrag, samtliga med koppling till forskning och initiativ för den hållbara omställning som pågår inom metallindustrin – där Sverige ligger i framkant. Nedan finns samtliga programpunkter att se och dela i efterhand. 
 

Hur påverkas svensk metallindustri av kriget i Ukraina?

Med Annika Roos, vd Jernkontoret, Lars-Inge Arwidsson, vd Svenskt Aluminium, Jessica Elfsberg, i styrelsen för Svenska Gjuteriföreningen. 
 
 

Aktuellt från Metalliska material

Med Lotta Sörlin, biträdande programchef Metalliska material och Rasmus Östlund, projektkoordinator Metalliska material 
 
 

Innovationssystemet efter Metalliska material

Med Gert Nilson, programchef Metalliska material.
 
 

Akupunkturpunkter från Agenda 2030-kompassen

Med Kristian Skånberg, forskningschef Jernkontoret, Cherin Nilsson och Maria Lindh som äger och driver Effect Innovation samt Per Engdahl, vd Metall Powder Group.
 
 

Polestar 0 project – klimatneutral bil 2030

Med Hans Pehrsson, Head of Polestar 0 project och Tomas Holst, projektledare Polestar 0 project.
 
 

Hela gjuteribranschen ställer om

Med Åsa Lauenstein, senior forskare på RISE och Per Sommarin, senior projektledare på RISE och Jessica Elfsberg, utvecklingsingenjör Scania materialteknik och docent vid Jönköpings universitet.
 
 

EU R&I in support of the European Green Deal

Med Andrea Gentili, Clean planet partnerships Manager in the Directorate-General for Research and Innovation at the European Commission.
 
 
Vätgas I energisystemet
Med Göran Nyström, vice vd på Ovako och Tobias Hansson, Sverige-chef på Hitachi Energy.
 
 

Motståndskraft? Värdekedjor?

Med Jessica Elfsberg, utvecklingsingenjör Scania materialteknik och docent vid Jönköpings universitet
 
 

WISE – en storsatsning på materialforskning

Med Olle Ericsson, professor vid Uppsala universitet.
 
 
I stället för talargåvor valde Metalliska material att skänka en gåva till UNHCR:s arbete i Ukraina.
 

Avslutning av programmet på scenen

Med Gert Nilson, programchef Metalliska material och Maja Boström, moderator och Kommunikationsdirektör Jernkontoret.
 
 

Utmärkelser

Under middagen på konferensen delades traditionsenligt följande tre utmärkelser ut:
 
  • Projektstödens hederspris för bästa rapport 2022: Projektet ALSCRAM
  • Årets överlämning 2022: Projektet MiAMI
  • Årets brobyggare 2022: Åsa Lauenstein, senior forskare på RISE.
(Motiveringarna till utmärkelserna finns inom kort publicerade på Metalliska materials webbplats.)
 

Om det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material

Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material syftar till att förverkliga den strategiska forsknings- och innovationsagendan Nationell samling kring metalliska material. Programmet är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsprogram och samlar Sveriges metallindustrier: Stål, aluminium, hårdmetall, gjutstål, gjutjärn och gjutna icke-järnmetaller.  
 

Samforsk klimat smygstartade konferensen

På förmiddagen den 16 mars höll Samforsk klimat ett välbesökt hybridevent från Skogshem och Wijk med rubriken "Fossilfritt stål 2045 – vad krävs och görs?". Seminariet sändes på Youtube och går att se i efterhand här nedan.