Praktverk över järnbrukens historia

Den faktabaserade och rikt illustrerade boken Järnbrukens historia, författad av vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlund, ger perspektiv på järnets avgörande roll i Sveriges historia. Bokens tidsresa börjar för mer än tvåtusen år sedan, men tyngdpunkten ligger på 1700- och 1800-talens blomstrande brukskultur.

Herrgården i Engelsbergs bruk, ett av de bruk som ingående beskrivs i boken Järnbrukens historia. Engelsberg utnämndes 1993 till världsarv av UNESCO. Foto: Birgitta Sjöstedt/Mostphotos.

De svenska järnbruken har spelat en avgörande roll för landets utveckling. Här lades grunden för Sveriges ställning som stormakt och för landets ekonomiska välstånd. Här utvecklades ny teknik, nya yrken uppstod och seder växte fram. På bruksherrgårdarna spirade samtidigt intresset för konst och litteratur och framstående författarskap föddes.

I boken Järnbrukens historia kartlägger vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlund järnbrukens betydelse för Sveriges industri, ekonomi och kulturhistoria. I boken beskrivs bland annat Engelsbergs bruk utanför Fagersta, vallonbruken i Uppland och bruken längs Norrlands kust.

Boken, ett halvfranskt band med svart läder och guldfolie, är rikt illustrerad och omfattar hela 400 sidor. Jernkontoret har bidragit till boken med illustrationer ur sina bildsamlingar. Boken gavs ut i början av detta år av Bokförlaget Stolpe som har kopplingar till Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

– Som barn hörde jag mormor berätta om sin uppväxt på ett järnbruk utanför Sundsvall. Historier om smeder, herrgårdsliv och spökerier gav liv åt det förflutna. Det var som att de gamla svartvita fotografierna fick färger och röster. Järnet har haft en enorm betydelse för Sveriges ekonomiska välstånd och boken är ett populärvetenskapligt reportage om järnhanteringen, samtidigt som den innehåller ett unikt bildmaterial, säger Nils Johan Tjärnlund i ett pressmeddelande från Bokförlaget Stolpe.

”Ett praktverk över järnbrukens historia” anser Göran Kastlund i sin recension av boken i DalaDemokraten den 13 augusti (premiumartikel)

– Järnbrukens historia är en både vacker och prisvärd bok. Författaren Nils Johan Tjärnlund gjort en ambitiös bergshistorisk sammanställning och vi på Jernkontoret är glada över att ha kunnat bidra med illustrationer från vår bildbank, säger Catarina Karlsson, koordinator för Jernkontorets bergshistoriska forskning.

jarnbrukens-historia-omslag.jpg

Se även: Järnbrukens historia (bokus.se)