Stål från Sandvik är det enda som duger till Pikmakarns skridskor

När utrustning för långfärdsskridskoåkning inte fungerar optimalt, eller inte finns att köpa, så tillverkar Måns Lundberg den själv. Han säljer produkterna via sitt företag Pikmakarn. Måns har upptäckt att stål från Sandvik Materials Technology är det enda som duger till hans egendesignade skridskoskenor. Och de har blivit en försäljningssuccé.

Måns Lundberg i Pikmakarns butik i Bromma föredrar skridskoskenor av stål från Sandvik Materials Technology. Foto: Anna Thorell.

Många inom Sveriges långfärdskridskokretsar känner till Måns "Pikmakarn" Lundberg. Vissa säger att han är en levande legend som gjort mycket gott för sporten.

Måns Lundberg säljer fiffiga tillbehör för långfärdsskridskoåkning. Han har en liten butik som inryms tillsammans med lager och verkstad i en källarlokal i Bromma strax utanför Stockholms innerstad och nära Mälaren.

– Men nästan all försäljning sker numera via e-handel. Det är bra eftersom det blir mer tid för mig att vara ute i naturen på dagarna, berättar Måns, som ensam administrerar försäljningen.

Måns är sedan mer än trettio år en hängiven utövare av långfärdsskridskoåkning. Eftersom det kan handla om liv och död om isen brister tycker han att det är viktigt att utrustningen fungerar optimalt. Och han är kräsen på den punkten.

– De ispikar som fanns när jag började åka skridskor funkade inte särskilt bra så jag tillverkade en egen ispik som hade lika vikt i båda delarna och inbyggt fallskydd. Resultatet blev så bra att mina kompisar ville ha likadana ispikar.

Måns ispik blev snabbt omtalad och efterfrågad i skridskokretsar och Måns såg en affärsidé. Han började serietillverka och sälja ispikarna och ganska snart fick de ett fint omdöme i DN:s stora piktest (premiumartikel).

Men ispikarna är bara en del av Måns Lundbergs verksamhet idag. Måns är teknisk och har en okuvlig vilja att uppgradera saker i sin omgivning som inte fungerar optimalt. När han upplever att det som finns att köpa inte håller måttet så försöker han själv göra sakerna bättre. Förutom ispikarna säljer Måns en mängd andra egendesignade skridskotillbehör i sin butik:

  • Skridskoskenor för långfärdsåkning
  • Skridskoslip-verktyg, litet och enkelt att använda.
  • Räddningslina – "med ALLA funktioner som en bra räddningslina ska ha"
  • Fångremmar
  • Knä och armbågsskydd – "som verkligen funkar"
  • Skridskofodral
  • Med mera, med mera…

Skridskoskenorna är tillverkade av stål från Sandvik Materials Technology i Sandviken, ett världsledande företag inom rostfritt stål.

– Det finns inget annat alternativ än stål från Sandvik om man vill att skenorna ska hålla länge och behålla skärpan länge, hävdar Måns.

Själva skridskon sätts ihop i skridskonationen Nederländerna, men Måns utvecklar (såklart) kontinuerligt modellerna. Det senaste tillskottet i produktkatalogen är en löshäl-skridsko med sidojustering av bindningen, vilken också har blivit en försäljningssuccé.

pikmakarn3.jpg

pikmakarn4.jpg

www.pikmakarn.com


Mer information:

Även många ishockeyspelare väljer skenor av stål från Sandvik.
Läs mer i en artikel från World Steel Association: Ice hockey’s elite steel edge (worldsteel.com) 

pikmakarn2.jpg

Skridskons historia
De äldsta skridskoliknande föremål som hittats användes för mer än 20 000 år sedan i Nederländerna. Därifrån spred sig kunskapen till norra Europa och England. Skridskorna utvecklades för cirka 3000 år sedan av skandinaver till det som kan liknas vid dagens tävlingsskridskor. Den första kända skridskotävlingen avgjordes i Nederländerna 1676, och det var också i Holland som premiärupplagan av VM kördes 1889.