Ta chansen att träffa en forskare!
ForskarFredag är tillbaka med en mängd roliga aktiviteter över hela Sverige. Under sista veckan i september skapas mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet. Bland annat erbjuds experiment, workshops, prova-på-aktiviteter och guidade visningar i forskningsmiljöer. I år är temat ”en bättre och friskare värld”.
Idag startar årets upplaga av ForskarFredag – en vetenskapsfestival som skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, som visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Evenemanget pågår under perioden 26 september till 1 oktober på många platser runt om i landet. På de olika mötesplatserna kan besökare träffa forskare och en mängd olika aktiviteter erbjuds: experiment, workshops, föreläsningar, prova-på-aktiviteter, guidade visningar i forskningsmiljöer med mera.
– ForskarFredag är ett ypperligt tillfälle till att öka ungdomars intresse för forskning. Att arbeta med material är både viktigt och roligt. Som forskare kan du vara med och förändra världen genom att utveckla nya, smarta material som underlättar människors vardag, ökar säkerheten och minskar klimatpåverkan, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.
Jernkontoret har sedan 2015 på olika sätt deltagit i evenemanget som samarbetspartner. Ofta har Järnkoll, järn- och stålindustrins initiativ för att inspirera unga människor att vara med och forma en bättre framtid med industrin som arbetsgivare, representerat Jernkontoret.
2019 kunde gymnasieklasser i Borlänge och Stockholm spela kortspelet Rymdkoll tillsammans med Jernkontorets Järnkoll-team och teknologer från KTH. Kortspelet var utformat för att lyfta fram materialforskningens till synes ”omöjliga utmaningar” för att få deltagarna att samtala och utarbeta lösningar på dessa.
Av olika anledningar kommer Jernkontoret i år att inta en mer passiv roll i ForskarFredag. Den 30 september kommer representanter från Järnkoll att finnas på plats vid Vetenskapens hus och AlbaNova universitetscentrum i Stockholm som besökare för att mingla runt bland montrarna, diskutera, fotografera och dokumentera evenemanget.