160 studenter deltog på årets Hindersmässa
För 160:e året i rad höll Bergshandteringens vänner i helgen sitt årsmöte i Örebro i samband med Hindersmässan. Till mässan hade 160 studenter bjudits in för att knyta kontakter med de närvarande företagen. Under två dagar hölls ett späckat scenprogram på temat kring hållbarhet, innovation och geopolitik.
Anders Borg höll föredrag om det världsekonomiska läget under Hindersmässan. Bergshandteringens vänners ordförande Annika Roos presenterade vad som hänt i gruv- och stålindustrierna under 2023, tillsammans med föredragsnämndens ordförande Maria Sunér.
Mellan den 26-27 januari hölls årets Hindersmässa i Örebro, som organiseras av organisationen Bergshandteringens vänner och som samlar representanter från gruv- och stålindustrierna. Hindersmässan har en lång och gedigen tradition. Den första mässan höllspå 1300-talet som en marknad där bergsmän från Bergslagen sålde sitt järn vidare. Och traditionen lever kvar, nu i form av två dagar som fylls av såväl inspirerande föredrag som gemensamma festligheter. Särskilt fokus har under senare år lagts på att göra mässan till en mötesplats för studenter och företag. Vid årets Hindermässa medverkade 160 studenter från lärosätena Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Luleå tekniska universitet(LTU), Örebro universitet och Bergsskolan.
Fredagens program riktades särskilt mot de medverkande studenterna och hade temat “Hållbarhet, innovation och framtid”, med ett scenprogram som leddes av moderator Cecilia Garme. Bland talarna återfanns bland andra Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Formas som gav ett omvärldsperspektiv på gruv- och stålindustrierna och Amy Loutfi, professor i datavetenskap vid Örebro universitet som gav spännande insikter kring hur AI fungerar. SSAB – representerade av forskningschef Eva Petursson, Lars Olsson, affärsområdeschef för Sverige och Jacob Sandberg, chef för SSAB Special Steels i Oxelösund – tog också plats på scen och berättade om sitt arbete för att skapa en modern stålindustri för framtiden.
Studenterna gavs också utrymme på scen och fick möjlighet att ställa frågor till företagsrepresentanterna på plats. Deltog gjorde Julius Modin från KTH, Veronica Näslund från LTU, Carl Stender från Bergsskolan och Aleksander Berger från Örebro universitet. Företagen representerades av Svante Fielding, vd på SMA Mineral, Phetra Ericsson, personaldirektör på Ovako, Susanne Norgren, Group Expert Materials Design på Sandvik och Åsa Jackson, Executive Vice President People and Sustainability på Boliden. Studenterna bjöd på nya infallsvinklar och spännande frågor.
Fredagens scenprogram avslutades med ett engagerande föredrag av Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) som berättade hur hon gått från civilingenjör till att sitta i Europaparlamentet och vilka frågor hon jobbar med på plats i Bryssel.
När programmet på scenen avrundats arrangerades en speed-dejting där grupper av studenter fick träffa flera av de närvarande företagen, ställa frågor och nätverka. Därefter följde en gemensam middag där företag och studenter på nytt blandades för att ges möjlighet att knyta nya kontakter. Under middagen möttes också studenter från de fyra lärosätena i en prestigefull gyckeltävling där KTH gick vinnande ur striden.
160:e årsmötet för Bergshandteringens vänner
På lördagen hölls traditionsenligt föreningen Bergshandteringens vänners årsmöte, som blev den 160:e i ordningen. Efter att årsmötet avklarats fortsatte förmiddagen med ett scenprogram på temat “Gruv- och stålnäringen i en geopolitiskt ny era” där före detta finansminister Anders Borg, som också är ledamot i LKAB:s styrelse, gav en engagerad föreläsning om den världsekonomiska utvecklingen. Därefter tog Anna Rennéus Guthrie, vd på tankesmedjan Fri Värld, plats på scen för en politisk omvärldsspaning innan det var dags för Niklas Rossbach, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut att presentera sin rapport Sällsynta metaller och stormaktsrivalitet. Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, höll sedan ett spännande föredrag innan det var dags för fyra företagsrepresentanter att samtala på temat “Så möter företagen en förändrad framtid”. Kerstin Konradsson, vd Erasteel och styrelseledamot LKAB samtalade med Mikael Staffas, vd på Boliden, Johnny Sjöström, divionschef för SSAB Special Steels och Niklas Wass, chef för Business Line Stainless Europe på Outokumpu.
Lördagens program avslutades med en intervju av Tom Peter Jones som varit med och gjort filmen “Made in Europe: from mine to electric vehicle”, om svensk gruvindustri, innan sista ordet gick till Mikael Staffas, vd på Boliden som var värd för årets Hindersmässa. Värdföretaget Boliden stod under lördagkvällen också för en bejublad spex-insats under den avslutande galamiddagen.
Vill du se något av föredragen från Hindersmässan? Klicka här för att gå till Bergshandteringens vänners hemsida där du hittar alla de inspelade föredragen.