EU:s innovationscenter INCITE presenterades under halvdagsseminarium på Jernkontoret

Den 12 september anordnade innovationsprogrammet Swedish Metals & Minerals ett mycket välbesökt halvdagsseminarium för att presentera INCITE, EU:s nya center för innovation och omvandling av industrin. Bland dagens talare fanns kommissionens projektledare för INCITE, Eric Aries, Darja Isaksson, generaldirektör på Vinnova och representanter för bland annat Naturvårdsverket, Swerim, RISE och Tillväxtverket. Seminariet modererades av Jernkontorets Eva Blixt.

Seminariet modererades av Jernkontorets Eva Blixt. Foto: Jernkontoret

Eftermiddagen inleddes med att Maria Sunér, vd Svemin, Annika Roos, vd Jernkontoret och Maria Swartling, programchef Swedish Metals & Minerals hälsade alla deltagarna välkomna till Jernkontoret och till det spännande INCITE-seminariet.

Eric Aries, EU-kommissionens projektledare för INCITE. Foto: Jernkontoret

Huvudtalare var Eric Aries, EU-kommissionens projektledare för INCITE. Han inledde med en översikt över INCITE som koncept och hur det till en del är ett nytt element av det nya IED. INCITE kommer till en början att fokusera på några specifika industrier och den allra första är järn- och stålindustrin, vilket är en av anledningarna till att seminariet anordnades av just Swedish Metals & Minerals. Eric visade vidare upp alla de olika delar som INCITE ska verka inom och fokusera på och den informationsplattform som INCITE håller på att ta fram, som ska samla nya, innovativa tekniker.

Seminariets första panelsamtal hölls mellan Pontus Sjöberg, vd Swerim, Adam Andersson, director European Affairs på RISE, Lars J Nilsson, professor Lunds universitet samt Nicolai Schaaf, Sustainability Manager Kanthal. Efter att paneldeltagarna presenterat sig själva och hur de arbetar med innovation, berättade de vad INCITE kan innebära för dem och vad de kan erbjuda inom INCITE. Panelen hade ett intressant samtal om vad innovativa tekniker egentligen är och den tid det faktiskt tar för innovativa idéer att gå från idé till färdig teknik.

Nästa talare var Izabela Tyrka Pettersson, BREF-koordinator på Naturvårdsverket. Hon lyfte INCITE:s koppling till Sevillaprocessen och tillståndsfrågor. Izabela beskrev BREF-processen (BREF = referensdokument för Best Available Technique) och varför det är så viktigt med innovation i IED. Här lyftes även hur information från INCITE ska kunna användas i tillståndsarbetet.

Under seminariets andra panelsamtal talade Klara Helstad, Energimyndigheten, John Tumpane, Formas och Tim Brooks, Tillväxtverket om hur myndigheter och forskningsfinansiärer ser på INCITE. Mycket av samtalet rörde sig runt svårigheten med tung affärssekretess och hur liknande konfidentiell information ska hanteras inom INCITE. Paneldeltagarna talade även om små och medelstora företag och de ska förhålla sig till IED och INCITE.

Nästa diskussionspunkt inleddes med att Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova, som efter en kort presentation av Vinnova, lyfte fram vad ett verkligt effektivt innovationssystem är. Darja visade på hur Impact Innovation och innovationsprogram som Swedish Metals & Minerals, på ett mycket bra sätt passar in i vad INCITE ska göra, samt förklarade varför Transitions Labs är ett bra sätt att gå framåt.

Lisa Johansson, tillförordnad enhetschef på Industrienheten på Naturvårdsverket tog upp Naturvårdsverkets roll och deras olika uppgifter runt BREF och IED. Här gick Lisa in närmare på BREF-processen och hur Naturvårdsverket representerar Sverige genom processen.

Samtliga punkter under seminariet ledde till frågor och diskussioner mellan talare, panellister och publiken. En intresserad och aktiv publik gjorde dagen ännu mer givande och såg till att än fler och viktiga ämnen lyftes. Seminariet avslutades med att moderator Eva Blixt skickade runt en mikrofon och seminariedeltagarna i publiken fick alla dela med sig av vad de tagit med sig från dagen.

Du kan se hela seminariet i efterhand på Swedish Metals & Minerals Youtubekanal.

Kommissionens representanter besökte svensk stålindustri

I samband med sitt besök till Sverige fick representanterna från INCITE också möjlighet att besöka ett flertal företag inom svensk stålindustri och ser hur omställningsarbetet går till i praktiken. Besök gjordes till Kanthal i Hallstahammar, GreenIron i Stockholm, SSAB i Luleå och Stegra i Boden.


Från vänster: Nicolai Schaaf, Kanthal; Eva Blixt, Jernkontoret; Eric Aries, INCITE; Panagiotis Karlis, INCITE; Patrik Johansson, Kanthal. Foto: Kanthal