Framtidens ingenjörer mötte industrin på Jernkontorets branschkväll

Den 16 september 2024 anordnade Jernkontoret, tillsammans med företag inom järn- och stålindustrin, branschkväll för teknologer och doktorander från KTH och Uppsala. Det var sjunde gången i ordningen som branschkvällen arrangerades. Evenemanget som hölls i Jernkontorets lokaler vid Kungsträdgården, blev mycket lyckat och bjöd på många intressanta diskussioner och givande möten om framtida utmaningar och karriärmöjligheter inom industrin.

Vid de olika montrarna fick framtidens ingenjörer möjlighet att ställa sina frågor och lyssna till företagens presentationer. Foto: Ingrid Leek.

För att ge studenter och företag en chans att träffas och lära sig mer om varandra, arrangeras varje år en branschkväll på Jernkontoret. Kvällen arrangeras av Jernkontoret i samarbete med företagen inom järn- och stålindustrin och bland de inbjudna studenterna finns teknologer och doktorander från både KTH och Uppsala.

I år arrangerades branschkvällen den 16 september. Kvällen inleddes med mingel och gemensam middag, där studenterna fick möjlighet att knyta kontakter med representanter från företagen SSAB, Alleima, Ovako, LKAB, Erasteel, Höganäs och Swerim. Därefter genomfördes ett "speeddejting"-format där studenterna i små grupper cirkulerade mellan företagen. Vid varje station fick de ställa frågor till företagsrepresentanterna och samtalen fokuserade på allt ifrån examensarbeten och sommarjobb till tekniska innovationer och hållbarhetsutmaningar.

– Branschkvällen är ett fantastiskt tillfälle för företag och studenter att mötas. Det ger studenterna en möjlighet att få insikter om vad som händer i branschen och hur de kan bidra till framtida lösningar. Samtidigt får företagen en chans att visa upp sina verksamheter och locka framtidens talanger, säger Amanda Källén, processledare på Jernkontoret.

Efter den formella delen avslutadeskvällen med en gemensam fika där studenterna fick ytterligare tillfälle för nätverkande och fördjupade samtal. Atmosfären var fylld av livliga diskussioner, där både studenter och företagsrepresentanter uttryckte sin uppskattning för evenemanget. Totalt deltog över 70 teknologer och doktorander samt 30 representanter från industrin.

Branschkvällen 2024 blev ännu ett lyckat exempel på hur Jernkontoret tillsammans med industrins företag kan inspirera och engagera nästa generations ingenjörer och forskare.

Mer om kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning är en av järn- och stålindustrins prioriterade politiska frågor. Här kan du läsa mer om det.