Helgmålsringning hos Björneborg Steel

Den 21 september och 26 oktober kommer SVT:s program Helgmålsringning med biskop Sören Dalevi att sändas från Björneborg Steels stålverk. Biskopen växte upp i brukssamhället Björneborg och har sedan barnsben fascinerats av stålverket och det glödande stålet.

Biskop Sören Dalevi valde att förlägga inspelningen av Helgmålsringning till Björneborg Steels stålverk. Foto: Johannes Soderberg/SVT

Helgmålsringning, som är SVT:s tv-klassiker med över 50 sändningsår, kommer nu på lördag den 21 september och den 26 oktober att sändas från stålverket Björneborg Steel i Värmland.

Avsnitten heter ”Helgmålsringning från ett järnverk i Björneborg, Värmland” och sänds på SVT1 klockan 17.50–17.55.  Biskopen i Karlstads stift, Sören Dalevi, kommer att tala om arbetets mening i både kyrka och samhälle.

Sören Dalevi växte upp i Björneborg. I tre generationer har hans familj arbetat vid järnverket.

Björneborgs Steel skriver på sin Linkedin:

"Sören Dalevi har sedan barnsben haft en fascination av verket och det glödande stålet. På omslagsbilderna till biskopens första och andra krönikebok står han framför våra kokiller i stålverket. När det var dags att göra filmsekvenser inför helgmålsringningarna var valet av miljö återigen självklart – verket i Björneborg.

Vi kan bara tacka biskopen för ett mycket trevligt besök och att han valde att filma hos oss. Vi önskar varmt välkommen åter.

När biskopen inte är på plats hos oss förlitar vi oss på stålverksarbetarnas skyddshelgon St Barbara och smedernas skyddshelgon St Eligius."

biskop-i-Björneborg.jpg

På omslagsbilderna till biskop Sören Dalevis första och andra krönikeböcker står han framför Björneborg Steels kokiller (stora gjutformar för stål).

 

Om Helgmålsringning

Helgen rings in med reflektioner från kyrkor runt om i Sverige. Helgmålsringning (med titeln Helgmålsbön en period) började sändas varje lördag 1970 och gör så än idag. Det innebär att programmet är ett av de äldsta som sänds på SVT.

Källa: svtplay.se/helgmalsringning