Miljöstrategipriset 2024 gick till Höganäs

Höganäs har bestämt sig för att nå nettonollutsläpp av koldioxid i den egna produktionen redan år 2030. Nu belönas företaget med tidningen Miljö & Utvecklings Miljöstrategipriset 2024.

Ann Wulf, Senior Communications Manager på Höganäs, tar emot miljöstrategipriset 2024. 

I Sverige är begreppet nettonollutsläpp vedertaget och stora delar av industrin har egna projekt för att kraftigt begränsa och i flera fall helt eliminera utsläpp av växthusgaser. Metallpulvertillverkaren Höganäs är ett av företagen som arbetar extra dedikerat med frågan och formulerade en hållbarhetsagenda redan 2016 för att två år senare publicera sin första hållbarhetsredovisning. Ambitionsnivån är hög och inte minst har man sedan en tid tillbaka inriktningen att ersätta det fossila kolet med 100 procent biokol.

– Vi är oerhört stolta och glada över det här priset som är ett erkännande av hela organisationens insatser och vad vi har åstadkommit tillsammans. Det ger oss extra energi att arbeta vidare, sa företagets hållbarhetschef Catharina Nordeman vid utdelningen.

Höganäs fick priset under konferensen Arena Hållbarhet den 17 oktober med motiveringen:
”Höganäs AB har på ett imponerande sätt tagit sig an den svåra utmaningen att röra sig bort från den fossila grundråvaran. Genom en tydlig inriktning på hållbar innovation och banbrytande forskning för att ersätta det fossila kolet med biokol, har företaget visat ett enastående ledarskap inom metallpulverindustrin. Företaget har också integrerat klimatomställningen i sin affärsstrategi och arbetar efter en detaljerad klimatfärdplan för att nå det tuffa målet om netto-noll klimatutsläpp i den egna produktionen till 2030 och i värdekedjan till 2037. Med en tydlig vision, konkreta åtgärder och imponerande resultat är Höganäs AB vinnare av Miljöstrategipriset 2024.”

Hög takt i stålindustrins omställningsarbete

Redan 2013 antog den svenska järn- och stålindustrin den gemensamma visionen "Stål formar en bättre framtid". Till visionen hör de tre åtaganden leda teknikutvecklingen, utveckla människor och skapa miljönytta

– Arbetet med omställningen inom den svenska stålindustrin sker hos företag och på anläggningar runtom i Sverige och att Höganäs nu tilldelas Miljöstrategipriset är ett kvitto på det. Det visar också på att åtagandena i järn- och stålindustrins vision går hand i hand med innovativ teknikutveckling, säger Helén Axelsson.

Här kan du läsa mer om järn- och stålindustrins vision för 2050.