Ny film för skolan om betydelsen av svenskt järn och stål

I dagarna lanserades en ny utbildningsfilm om betydelsen av svenskt järn och stål genom århundradena. Filmen är producerad av TakeOff i samarbete med Jernkontoret och riktar sig till elever från 13 år. 

TakeOff har producerat den nya filmen ”Svensk järn- och stålindustri – historia och framtid”, som riktar sig till elever från 13 år. Mediecentraler runt om i Sverige erbjuder skolor att streama den nya utbildningsfilmen.

I samband med sitt 275-årsjubileum 2022 producerade Jernkontoret i samarbete med TakeOff en jubileumsfilm med titeln ”Jernkontoret – 275 år i järn- och stålindustrins tjänst”. Filmen summerar betydelsen av svenskt järn och stål genom århundradena och belyser de spännande framtida möjligheterna.

Nu lanseras en omarbetad och nedkortad version av filmen för skolan.

– För oss som produktionsbolag är detta ett jättebra exempel på hur vi utifrån en befintlig produktion kan göra en ny film som berättar om stålindustrin för en helt annan målgrupp i ett helt annat sammanhang, säger Jonas Moberg, filmproducent på TakeOff.

Den nya filmen heter ”Svensk järn- och stålindustri – historia och framtid” och riktar sig främst till elever från 13 år, det vill säga på högstadiet och gymnasiet.

– Det känns bra att allt fint filmmaterial får möjlighet att upplevas av fler – och att barn och unga runt om i landet nu får lära sig mer om stål och dess betydelse för det moderna Sveriges framväxt, tillägger Jonas Moberg.

– Vi på Jernkontoret arbetar med att försöka öka den generella kunskapen om hur stål bidrar till att forma en bättre framtid. Vår jubileumsfilm ger värdefulla insikter om vad järn och stål har betytt för Sveriges utveckling genom historien men också om industrins viktiga roll framåt. Det är väldigt roligt att vår jubileumsfilm nu omarbetats så att även en yngre publik får bästa möjlighet att ta till sig av den här kunskapen, säger Hanna Escobar-Jansson, kommunikationsdirektör på Jernkontoret.

 

Om den nya utbildningsfilmen:

Svensk järn- och stålindustri – historia och framtid
Filmen passar bra för undervisning i ämnena historia, samhällskunskap och kemi i grund­skolan och gymnasiet. Filmen ger en historisk överblick av hur en av Sveriges största exportvaror, stål, har utvecklats i samtid med utvecklingen av Sverige och industrialismen. Filmen visar även hur svenska stålföretag idag ligger i framkant av utvecklingen av hållbar ståltillverkning och att detta kan vara en nyckel i samhällets hållbara omställning.

Speltid: 10 minuter.
Målgrupp: från 13 år, högstadium och gymnasium.
Utförande: Strömmande, finns att få tag i via mediacentraler runt om i landet.
Tillhörande handledningsinformation. (pdf)