Resultaten från pilotfasen visar att HYBRIT-processen fungerar
HYBRIT-initiativet har presenterat resultatet av sex års forskning i en slutrapport till Energimyndigheten. Enligt ett pressmeddelande från SSAB är projektet först i världen med att visa att den fossilfria värdekedjan – från malm till stål – fungerar i semi-industriell skala. Resultaten från pilotfasen banar väg för att implementera HYBRIT-processen i industriell skala.
Till vänster: fossilfri järnsvamp, till höger: Martin Pei, teknisk direktör SSAB. Foto: SSAB.
HYBRIT-initiativet är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, som startades för att förändra järn- och stålindustrin i grunden. Satsningen syftar till att i princip eliminera koldioxidutsläppen inom stålindustrin genom att byta ut kol och koks vid framställningen av järn till fossilfri vätgas och el. Övergången från kol- och masugnsbaserad ståltillverkning till HYBRIT-teknik och smältning av järn i elektriska ljusbågsugnar väntas minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med över 10 procent och Finlands med 7 procent.
Projektet är först i världen med att visa att den fossilfria värdekedjan – från malm till stål – fungerar i semi-industriell skala. Hittills har mer än 5 000 ton vätgasreducerat järn producerats vid HYBRITs pilotanläggning i Luleå. Kunder som Volvo Group, Epiroc, Peab och många fler använder redan det fossilfria stålet i fordon, tunga maskiner, byggnader och konsumentprodukter, och intresset för tekniken är stort.
Forskningsresultaten som nu redovisas i en slutrapport till Energimyndigheten spänner från år 2018 till 2024, där fokus legat på att skala upp tekniska lösningar från laboratoriet till industriell skala, att utveckla en industriell processpraxis och åstadkomma en integrerad värdekedja för vätgasbaserad järn- och stålproduktion.
– Jag är otroligt stolt över allt som HYBRIT åstadkommit sedan starten 2016. Tack vare de framgångsrika resultaten från pilotprojektet är vi på god väg att förändra järn- och stålindustrin i grunden. På SSAB investerar vi nu stort för att ställa om hela det nordiska produktionssystemet till fossilfri ståltillverkning och har redan börjat leverera fossilfritt stål till kunder i mindre skala, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB och styrelseordförande i Hybrit Development AB.
Läs mer:
Se även:
Stålets centrala roll i samhällsutvecklingen innebär att vi som arbetar i järn- och stålindustrin har ett ansvar, mot både människa och miljö, att bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle. Järn- och stålföretagen i Sverige har enats om en vision för 2050: "Stål formar en bättre framtid". Här kan du läsa mer om den gemensamma visionen.