Så återvinns stålet i Gamla Lidingöbron

Stålet i Gamla Lidingöbron från mellankrigstiden smälts om och kommer att användas vidare som armeringsjärn i nya moderna infrastrukturprojekt runt om i Sverige. Det kan man veta eftersom Lidingö kommun i upphandlingen av broprojektet ställde krav på spårbarhet av stålskrotet från bron. Nedan finns länk till Lidingö kommuns film om detta.

Under det gångna året har den Gamla Lidingöbron, mellan Lidingö och stadsdelen Östermalm i Stockholm, rivits och ersatts av den nya Lilla Lidingöbron. Den gamla bron byggdes mellan 1917 och 1925 och bestod av närmare 3 000 ton stål från Tyskland. 

I upphandlingsprocessen för projektet så ställde Lidingö kommun två krav:

  • Stålskrotet från den gamla bron skulle tas omhand om på ett miljömässigt riktigt sätt.
  • Stålskrotet i bron skulle vara spårbart.

Stålet från den Gamla Lidingöbron tas omhand och transporteras till Celsa Nordics stålverk i norska Mo i Rana, nära polcirkeln.

Stålskrotet från bron smälts om i en så kallad ljusbågsugn och gjuts sedan till nya stålämnen. Energikällan i stålverket är fossilfri el från vattenkraft. Därefter valsas stålämnena till armeringsstål som kan användas i byggnader och konstruktioner runt om i Norden.

Redan nu står det klart att stålet från den Gamla Lidingöbron kommer att återfinnas i Kalmarsundsverket, hos Mälarhamnar, i brobygge på E18 och i projekt Lovö Söder på Ekerö.

– Det har ingen betydelse egentligen hur gammat stålet är. Stål är ett fantastiskt material, du kan återvinna det om och om igen! Det säger Susanne M. Nævermo-Sand, Head of Sustainability and Strategy på Celsa Nordic, och hon tillägger:

– Kommuner sitter på en jätteviktig roll för att påverka att det blir klimatsmarta lösningar i framtiden!

lidingöbron-film.jpg

Bild från Lidingö kommuns film om hur stålbron återvinns, lidingo.se.

Sedan 1800-talet har stålindustrin haft processer för att smälta om stålskrot och tillverka nya stålprodukter. Skrot är en mycket viktig råvara för stålindustrin. I skrotet finns förutom järnatomer även andra atomslag, legeringsämnen, vilka ger ett stål dess egenskaper.

– Återvunnet stålskrot kan bli nytt stål med nya, och inte sällan bättre egenskaper och kvaliteter. Det är därför viktigt med bra sortering av skrotet i samband med rivning så att skrotets legeringsämnen kan används på bästa sätt. På så sätt kan vi göra ståltillverkningen mer resurseffektiv, säger Helen Axelsson, energi- och miljödirektör på Jernkontoret.

Läs mer och se film om hur stålskrotet tas omhand (lidingo.se).

 

Visste du att stål är 100 % återvinningsbart?
Stålskrotet är en värdefull råvara som kan bli nya produkter. Stål kan återvinnas ett oändligt antal gånger utan att man behöver göra avkall på kvaliteten. Järnatomerna är eviga och genom att smälta om stålskrot kan man få atomerna att inordna sig i en ny ordning för att bilda nya stål med nya egenskaper.

Läs mer om Tillverkning, användning och återvinning av stål