Sara Lodin stärker upp arkivet – "Jag känner mig väldigt välkommen"

Den 1 oktober började arkivvetaren och tidigare journalisten Sara Lodin på Jernkontoret. Tjänsten är en projektanställning och Sara kommer att stödja arkiv- och biblioteksavdelningen.

Det har inte gått mer än några veckor sedan Sara Lodin gjorde sin första arbetsdag i Jernkontorets bibliotek. Organisationens mångårige medarbetare Yngve Axelsson går ner i arbetstid under hösten men bibliotekets behov av vidare förvaltning och utveckling består.

– Jag känner mig verkligen välkommen här på Jernkontoret och är säker på att jag kommer att trivas. Mitt uppdrag blir att avlasta Yngve och förhoppningsvis kunna bidra med mina egna kunskaper inom arkivvetenskapen, säger Sara Lodin.

Du har nu jobbat några veckor, har du hunnit installera dig ordentligt?

– Det har varit en hel del introduktion och mycket att sätta sig in i men jag tänker att det får ta sin lilla tid. Den största utmaningen blir att läsa på och förstå stålbranschen som tidigare varit främmande för mig. Den rymmer ju så mycket historia samtidigt som nuet och framtiden är minst lika viktiga. Det är fascinerande när man tänker på vilken betydelse stålindustrin haft för lokalsamhällena och vilken betydelse den haft för Sverige som land.
Hur ser din tidigare yrkesbakgrund ut?
– Jag började arbeta som nöjes- och nyhetsreporter direkt efter att jag blev färdig med min journalistexamen men mest har jag haft tjänster som redigerare och redaktör. Grunden i journalistiken är ju att söka information för att sedan presentera den på ett lättillgängligt sätt och det gillar jag att göra. Jag tror att det kommer väl till pass i min roll i biblioteket också. Mitt jobb ska ju resultera i ökad tillgänglighet av information.

Har du redan hunnit identifiera några intressanta verk?

– Ja, faktiskt! Reinhold Rücker Angersteins böcker från 1700-talets mitt. Angerstein var utsänd av Jernkontoret och boken innehåller reseberättelser från platser i Europa där man framställde järn. Men han beskriver även saker han själv var intresserad av vilket gör det extra läsvärt. Jag rekommenderar verkligen att bläddra i dessa böcker.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har inte många specialintressen men jag gillar konserter och att resa. Tågsemester kan vara riktigt kul och givande. För inte så längesedan tog vi en längre sommarsemester med tåg i Tyskland, Frankrike, Italien och Schweiz. Just Schweiz har en oerhört vacker natur, dit vill jag gärna resa igen.