SKGS på SvD Debatt

Idag varnar basindustrins energisamarbete SKGS på SvD Debatt för konsekvenserna av ett nytt system för kapacitetsberäkning som införs på den svenska elmarknaden den 29 oktober. Det nya systemet, som bygger på en flödesbaserad modell, införs trots att transmissionsnätets flaskhalsar inte är lösta, vilket hotar den elintensiva industrins konkurrenskraft, jobb och välfärd. Metodbytet kan leda till att 12 miljarder kronor per år flyttas från industrins och hushållens fickor till elproducenterna.

SKGS (Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet), som är basindustrins energisamarbete och där Jernkontoret är en del, skriver idag på SvD Debatt om det nya systemet för kapacitetsberäkning på den svenska elmarknaden som införs den 29 oktober. En övergång görs då till en så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning.

Övergången görs trots att elsystemet, med sina flaskhalsar i transmissionsnätet, inte är redo, vilket äventyrar den elintensiva industrins konkurrenskraft och i förlängningen jobben och välfärden. Metodbytet kommer att bli en mycket dålig affär för svenska elanvändare. 12 miljarder kronor per år beräknas flytta från industrins och hushållens fickor till elproducenternas. Det är en oacceptabel utveckling, särskilt i ljuset av den klimatomställning den elintensiva industrin är mitt uppe i är beroende av kraftigt ökande mängder el till konkurrenskraftiga priser.

Det är uppenbart att nuvarande elsystem inte är moget för ett metodbyte. Innan det finns en korrekt uppdelning i elområden som motsvarar de faktiska flaskhalsarna i stamnätet – vilket är hela poängen med indelningen – kan inte en flödesbaserad modell införas.

Den dysfunktionella tyska elmarknaden är också ett tungt vägande argument för att skjuta metodbytet på framtiden. En starkare priskoppling till kontinentens och Tysklands elpriser visar i simuleringarna på kraftigt ökade elpriser i Sverige. Något som förstärks av att den tyska prissättningen på el inte är rättvisande, eftersom Tyskland är ett enda elområde – trots omfattande interna flaskhalsar.

Här kan du läsa hela debattartikeln:
SKGS: Gör inte elmarknaden till ett experiment (svd.se)