Storpublik på Recycling Day 2024

Den 27 september arrangerade Swerim och Jernkontoret gemensamt Recycling Day 2024. Det webbsända halvdagsseminariet med sex olika presentationer följdes av hela hundra personer och leddes av representanter för Jernkontoret och Swerim.

Det årligen återkommande och webbsända seminariet Recycling Day arrangerat av Jernkontoret och Swemin, drog i år en internationell publik på över hundra deltagare. Dessa fick en eftermiddag fylld av presentationer runt möjligheter att skapa värde av stålindustrins restprodukter.

Moderatorer för seminariet var Christer Ryman, forskningschef på Jernkontoret och Chuan Wang, forskningsledare för materialåtervinning och miljö, på Swerim. De hälsade alla välkomna, presenterade Recycling Day 2024 och dagens program.

Seminariets första talare var Youngjae Kim, Inha University, Sydkorea. Det ämne han informerade om var nya metoder inom den koreanska industrin för att använda olika biprodukter från gruvdrift och smältverk för framställning av glaskeramiska material.

Julian Cejka, Montanuniversität i Leoben, Österrike, talade om utmaningar med föroreningar samt borttagning av dessa i framtida stålproduktion. Han lyfte hur stålindustrins transformation mot tillverkning av nära-noll-utsläppsstål skapar ett behov av att modifiera slaggens sammansättning, vilket även påverkar möjligheten att nyttja den som restprodukt.

Klemens Winkler, K1-Met, Österrike, fokuserade sitt föredrag på AI-baserad sortering i återvinning av metaller. Han lyfte vikten av skrot i ståltillverkningen och hur världens efterfrågan på skrot kommer att öka. Genom att använda AI för att få fram smarta sätt att sortera skrotmaterial vid återvinning så kan både skrotmängd och skrotkvalitet förbättras.

Hichem Hakka, Materials Processing Institute, Storbritannien, talade om innovativa vägar till nollutsläpp för cement och hur viktigt det är med koldioxidreducering i cementproduktionen. Då cementproduktion (liksom stålindustrin) står för cirka 7–8 procent av världens koldioxidutsläpp så visades det på vikten av att få fram innovativa tekniker för cement med ett lågt koldioxidavtryck. Det finns intressanta kopplingar mellan cement- och stålproduktion där materialströmmar kan gå från cement till stål och vice versa.

Johan Eriksson, Future Eco North beskrev hur slagg från ljusbågsugnar skulle kunna användas i cementtillverkning. Future Eco deltar i projektet KSCB, tillsammans med flera tunga industripartners, där man har som mål att ta fram en ny hållbar värdekedja för hur kalk kan användas resurseffektivt för ståltillverkning och senare som tillsats vid tillverkning av cement och betong.

Dagens sista talare, Maciej Kaplan, GreenIron H2 redogjorde för hur bolaget arbetar med reduktion av biprodukter och avfall från stålindustrin med hjälp av vätgas. Maciej förklarade GreenIrons teknik och hur processen fungerar i deras anläggning i Sandviken som tas i drift under 2024.

Seminariet avslutades med att alla talare kom tillbaka och fanns tillgängliga för frågor och kortare diskussioner med seminariedeltagarna. Christer Ryman och Chuan Wang avslutade med att tacka alla deltagare och välkomna alla till Recycling Day under 2025.