Välkommen satsning på effektivare tillståndsprocesser

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår satsningar på över 100 miljoner kronor för att effektivisera tillståndsprocesserna. Jernkontoret välkomnar förslagen som viktiga för att påskynda industrins klimatomställning och stärka konkurrenskraften genom snabbare och smidigare prövningar.

Outokumpu i Degerfors. Foto: Pia Nordlander, BildN.

Regeringen och Sverigedemokraterna har presenterat en rad satsningar för att effektivisera tillståndsprocesserna i Sverige, vilket ska bidra till både ökad konkurrenskraft och snabbare klimatomställning.

– Detta är en välkommen satsning för den svenska järn- och stålindustrin. Effektiva tillståndsprocesser är avgörande för industrins förmåga att möta klimatutmaningarna och samtidigt behålla sin konkurrenskraft. Genom att förkorta byråkratiska hinder kan vi snabbare bidra till en hållbar framtid, säger Helén Axelsson, energi- och miljödirektör på Jernkontoret.

Förslagen i budgetpropositionen för 2025 omfattar över 100 miljoner kronor och riktar sig till länsstyrelserna, Sveriges domstolar, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket, för att underlätta tillstånds- och tillsynsprocesser. Bland annat föreslås ökade resurser för snabbare miljöprövning, modernisering av miljörapporteringen och inrättandet av kontaktpunkter för att stötta företag inom nettonollteknik och kritiska råmaterial.

– Vi välkomnar att medel tilldelas en rad olika aktörer. Att länsstyrelser, domstolar och andra myndigheter får resurser för att påskynda och effektivisera processerna är en bra start, men det är inte tillräckligt. Vi ser fortsatt ett stort behov av reformer av den lagstiftning som myndigheterna tillämpar och det måste ske snarast, säger Helén Axelsson.

 

Effektiva tillståndsprocesser är en av Jernkontorets prioriterade frågor. Här kan du läsa mer.