Osmundtunnan öppnas – marinarkeologerna livesänder kl. 13.00
Denna vecka öppnas tunnan med osmundjärn somVraks marinarkeologer förra våren lyckades bärga från Osmundvraket i Stockholms skärgård. Tunnan har legat orörd sedan Gustav Vasas tid. Idag, onsdag klockan 13.00, livesänds arbetet.
![](/contentassets/c4e8dc5e1bd3445498728789055141cb/osmundtunnan-oppnas.jpg)
Ett flertal experter deltar när den bärgade tunnan med osmundjärn öppnas och dokumenteras. Längst till vänster i bilderna ovan skymtar Jim Hansson fram, marinarkeolog vid Vrak som projektleder arbetet. Foto: Catarina Karlsson, Jernkontoret.
Osmundvraket, som fått namn efter lasten av tunnor med osmundjärn (bitar av färskat tackjärn), sjönk under Gustav Vasas tid och återfanns år 2017. I ett forskningssamarbete med Jernkontoret har marinarkeologer från museet Vrak kartlagt vraket och bärgat delar av lasten. Undersökningarna är finansierade av stiftelsen Voice of the Ocean. I maj 2024 kunde en hel tunna med osmundjärn bärgas och denna vecka pågår öppning och dokumentering av tunnan och dess innehåll. Det är många experter som deltar i arbetet på plats: en konservator, metallexperter, pollenexperter, 3d-fotograf, arkeologer, dokumentärfilmare, samt en fotograf.
Marinarkeologen Jim Hansson leder projektet och skriver om arbetet med tunnan på Vraks marinarkeologers facebookgrupp, se https://www.facebook.com/groups/320931417946125
– Vi har börjat med att öppna tunnan och vi har provat att plocka loss osmundjärn. Innehållet ska dokumenteras och vi kommer att väga, mäta, laserskanna och fota innehållet, berättar Jim Hansson, marinarkeolog vid Vrak.
Själva tunnan ska också dokumenteras då den har en mycket speciell konstruktion. Klicka här för att se en 3d-modell av tunnan (sketchfab.com)
– Vi har faktiskt stött på grejer på tunnans insida som vi aldrig tidigare har sett, men vi avvaktar med att kommentera det tills vi kommit längre med grävningen. säger Jim Hansson.
Catarina Karlsson, forskningschef för Jernkontorets bergshistoriska forskningsverksamhet, deltar också i arbetet med tunnan.
– Det här är väldigt roligt och jättespännande att få vara med om! Vi lär oss många nya saker och jag ser verkligen fram emot att få resultaten från alla kommande analyser, säger Catarina Karlsson.
Även Skärgårdsradion med reporter Martin Loogna fanns på plats.
Klicka här för att ta del av Skärgårdsradions reportage (30 min.)
Livesändning från Vraks marinarkeologer
Idag, onsdagen den 29 januari, klockan 13.00 kommer Vraks marinarkeologer att göra en livesändning på Facebook där teamet kommer att visa och berätta mer om hur arbetet med utgrävningen av tunnan löper.
Vraks marinarkeologer Facebookgrupp finns här: https://www.facebook.com/groups/320931417946125
En av de bärgade bitarna osmundjärn. Foto: Catarina Karlsson, Jernkontoret.
Forskning om Osmundvraket
Osmundvraket upptäcktes år 2017 och ett större internationellt forskningsprojekt med Vrak – Museum of Wrecks och Jernkontoret som initiativtagare påbörjades. På grund av sin last bestående av tunnor med osmundjärn har skeppet väckt stor uppmärksamhet.
Skriftliga källor berättar att osmundjärn var en viktig exportprodukt från Sverige under perioden från medeltid till 1600-tal. Trots det har forskare hittills haft ganska låg kännedom om osmund, hur den framställdes och hur den skiljer sig från annat järn.
Syftet med det nya projektet är bland annat att ta reda på mer om lastens historia; kommer alla osmundar från samma plats? Stämmer det att alla osmundar ska ha samma storlek, så som historiska källor anger? Genom bärgningen hoppas forskarna få många fler ledtrådar till den tidiga svenska järnhanteringen och hur den fungerat.
Läs mer om Jernkontorets forskningskommitté, Östersjön som järnmarknad – Osmundskeppet, ett handelsskepp från 1500-talet: www.jernkontoret.se/osmundskeppet
Bildkälla: Vrak – Museum of Wrecks
Se även:
- Järn från Gustav Vasas tid har bärgats (jernkontoret.se)
- Här bärgas järn från Gustav Vasas tid: ”Unikt” (tv4.se)
- Här bärgas 500 år gamla järntunnor utanför Dalarö - P4 Stockholm (sverigesradio.se)
- Mytomspunnen last bärgad efter 500 år på Östersjöns botten (dn.se)
- Osmundvraket – en nyckel till järnets historia (vrak.se)
- Osmundvraket arkeologisk forskningsundersökning, arkeologisk rapport 2024:1 (pdf)