Stor efterfrågan på Joels återbruk av gjutjärn

Joel Bergqvists restaurerar gamla gjutjärnspannor. Det som började som en hobby är idag ett heltidsjobb. Hans hållbara hantverk har fångat mediernas intresse, bland annat UNT och Sveriges Radio – och det råder en strykande åtgång på de återbrukade pannorna i Joels butik. Nedan finner du länkar till intervjuerna med Joel.

Både Upsala Nya Tidning och Sveriges Radio och har besökt Joel Bergquist och hans företag Uppsala Gjutjärnsservice AB. 

Joel Bergqvist är i grunden kock men driver idag företaget Uppsala Gjutjärnsservice AB där han arbetar med att restaurera gamla stekpannor och grytor av gjutjärn så att de blir som nya.

Det hela började som en stillsam hobby, men idag har Joel svårt att hinna med. Det är mycket stor efterfrågan på de upp till 150 år gamla gjutjärnspannorna hans butik på Egilsgatan i Uppsala.

Enligt företagets webbplats är syftet med verksamheten är att rädda så många gjutjärnspannor som möjligt från att kastas. I veckan publicerade Upsala Nya Tidning (UNT) en intervju med Joel där han berättar om sin verksamhet och syftet med den:

– Det går att plocka upp en 100 år gammal gjutjärnspanna och använda den som om den vore tillverkad idag. Det är en väldigt bra symbol för hur vi behöver ställa om hela vår konsumtion, säger Joel till UNT.

Klicka här för att läsa UNT:s intervju (låst artikel, unt.se).

I våras gjorde även Tomas Tengby i Sveriges Radios matprogram Meny en intervju med Joel. I spelaren nedan kan du höra deras samtal om historia, skötsel, återbruk och matlagning i gjutjärn. Joel avlivar även några myter om gjutjärnspannor:

Eller klicka här för att komma till intervjun på Sveriges Radios webbplats

 

Visste du att järn och stål är 100 procent återvinningsbart?

När en produkt av järn eller stål har blivit obrukbar, och inte heller går att återbruka, kan produkten bli skrot som smälts om till nytt stål. Järnatomer är eviga och förlorar inte sin kvalitet oavsett hur många gånger stålet smälts om.