Svenskt stål på Oscarsgalan
Bahar Pars, en av huvudrollsinnehavarna i “En man som heter Ove”, kommer att äntra Oscarsgalans röda matta klädd i svenskt stål. Den unika klänningen, designad av den svenska modeskaparen Naim Josefi, är dekorerad med 6 000 stålpaljetter. Hon kommer också att bära ett 3D-printat stålhalsband, även det designat av Josefi.
− Jag vill överraska, visa det oväntade, utmana kreativiteten. Hållbarhet är också väldigt viktigt för mig, och eftersom stål är
100 % återvinningsbart är det ett självklart val, säger Josefi.
Kreativiteten var också i centrum när Bahar Pars valde designer.
− Ett etablerat märke hade gett mig en jättefin klänning, men jag vill göra ett statement, vara i den kreativa framkanten. Därför valde jag Naim Josefi, säger Pars.
De ultratunna stålpaljetterna är tillverkade av Voestalpine Precision Strip i Munkfors. Stålet är 22 mikron tjockt (0,022 mm), vilket motsvarar en femtedel av ett mänskligt hårstrå. Därför väger paljetterna i klänningen totalt bara ett halvt kilo. Så här tunt stål används vanligtvis till exempelvis skalpeller, rakblad och ventiler i kylskåp.
Stålklänningskonceptet introducerades under Modeveckan i Stockholm i januari, där Josefi visade tre spektakulära klänningar i blått, svart och silver. Detta bygger på ett samarbete mellan Josefi och den svenska stålindustrin, som började med en 3D-printad stålsko ursprungligen designad för Lady Gaga. Lady Gaga bar den ursprungliga plastskon i en av sina musikvideor.
Under 2013 lanserade den svenska stålindustrin en gemensam vision, Stål formar en bättre framtid. Visionen innehåller tre åtaganden: Vi leder teknikutvecklingen, Vi föder kreativa individer och Vi skapar miljönytta.
− Att ge utrymme för kreativa människor som Naim Josefi att utvecklas är en del av vårt andra åtagande, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, den svenska stålindustrins branschorganisation.