INBJUDAN: Lunchseminarium om europeisk stålforskning och Jernkontorets roll för forskningen, historiskt och idag
På Europadagen den 9 maj relanserar Jernkontoret sin historiska rapport om europeisk stålforskning med en föreläsning av rapportförfattaren Sven Sundberg. Välkommen på lunchseminarium på Jernkontoret med intressanta samtal om europeisk stålforskning från 1952 och framåt.
Jernkontoret bjuder in till ett lunchseminarium den 9 maj om europeisk stålforskning och Jernkontorets roll för forskningen, historiskt och idag.
Rapporten Dokumentation av svenskt och finländskt deltagande i europeisk stålforskning – Jernkontorets roll i händelseutvecklingen, nummer 88 i Jernkontorets bergshistoriska utskotts historiska rapportserie, publicerades för snart ett år sedan, den 9 maj 2021, se pressmeddelande.
Rapporten finns att beställa på Jernkontorets webbplats
För ett år sedan var planen att författaren Sven Sundberg, tidigare forskningschef på Jernkontoret, skulle hålla en föreläsning i samband med lanseringen rapporten, men en pandemi stod i vägen för detta.
Så, bättre sent än aldrig:
Välkommen på rapport-relansering med lunchseminarium om europeisk stålforskning och Jernkontorets roll för forskningen, historiskt och idag.
Tid: 9 maj 2022, kl 11.30-14.00
Plats: Jernkontoret, på Kungsträdgårdsgatan 10 i centrala Stockholm.
Föredragen startar klockan 12.15.
Mellan klockan 11.30-12.15 bjuder Jernkontoret på lunch till deltagare som närvarar på plats. Under den tidsperioden kommer eventet inte sändas på Youtube. Den digitala sändningen startar 12.15 med att Annika Roos, vd på Jernkontoret hälsar alla välkomna till ett sammandrag om europeisk stålforskning.
På programmet:
11.30 Lunch (för personer på plats)
12.15 Vd Annika Roos hälsar välkommen (Sändningen startar på Youtube)
12.20 Mathias Ternell - handelspolitisk direktör på Jernkontoret, inleder med en återblick om Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG).
12.40 Sven Sundberg - Seminariets huvudtalare Sven Sundberg, tidigare forskningschef på Jernkontoret, behandlar Sveriges agerande från EKSG-starten 1952 samt de förändringar som skett sedan dess. Sven presenterar Sveriges och Finlands framgångsrika deltagande i den europeiska kol- och stålforskningsverksamheten fram till 2017, såväl vad gäller organisation som beviljade anslag och forskningsområden.
13.30 Rachel Pettersson - forskningschef på Jernkontoret, beskriver avslutningsvis utvecklingen av EU:s gemensamma kol- och stålforskning och det arbete som lett fram till ett av världens största forskningsprogram för stål, Clean Steel Partnership.
13.55 Seminariet avslutas