200 forskare samlas i Falun för konferens i arkeometallurgi
Idag invigs den internationella konferensen Archaeometallugy in Europe (AIE) 2024 i Falun. Konferensen samlar 200 forskare från 30 länder och pågår 11-14 juni. Invigningstalar gör bland andra Dalarnas landshövding Helena Höij. AIE har arrangerats sedan 2003 men detta är första gången som konferensen hålls i Norden.
Idag samlas 200 forskare från 30 länder i Falun för invigningen av den internationella konferensen Archaeometallugy in Europe (AIE) 2024 i Falun. Vid invigningen, som hålls på First Hotel Grand med start klockan 13.30, talar Dalarnas landshövding Helena Höij, Jernkontorets vd Annika Roos och Alessandra Giumlia-Mair, internationell chef för AIE.
Arkeometallurgi är en specialinriktning av arkeologin, där naturvetenskapliga metoder möter humanistiska frågeställningar kring metallernas betydelse för människan. Forskningsresultaten som presenteras vid konferensen rör människans förhistoriska och historiska bruk av metaller, men också hur gruvdrift och metaller förändrat människors miljö och samhällen.
– Metaller har omvandlat människors villkor över hela jorden sedan de upptäcktes för mer än 5000 år sedan. Guld och silver har lagt grunden till ekonomiska värdesystem, järn och koppar har gjort människors drömmar möjliga. Den forskning som diskuteras under AIE 2024 rör ämnen som har haft en direkt påverkan på utvecklingen av vårt samhälle, kommenterar Gert Magnusson, ordförande för Jernkontorets bergshistoriska utskott, som är arrangör för konferensen.
Konferensen Archaeometallurgy in Europe (AiE) har sedan 2003 anordnats vart fjärde år. I år är första gången som den hålls i ett nordiskt land.
– AIE är det viktigaste forumet för vetenskaplig diskussion om tidig metallbearbetning i Europa och andra relaterade regioner i den gamla världen. Vi är mycket stolta över att få välkomna alla deltagare till Falun och visa upp Bergslagen, som har en lång historia som centrum för svensk metallbearbetning, säger Catarina Karlsson, forskningskoordinator inom berghistoria på Jernkontoret.
Jernkontoret står som arrangör och samarbetspartners för konferensen är Länsstyrelsen Dalarna, Falu kommun och världsarvet Falun, Dalarnas museum och Falu gruva.