Stålproduktionen minskade i augusti

Enligt uppgifter från Jernkontoret minskade Sveriges råstålsproduktion i augusti med 41,0 procent jämfört med samma månad förra året. Den stora minskningen förklaras till stor del av ett planerat stopp för underhåll. Hittills under året är den sammanlagda råstålsproduktionen 7,7 procent lägre än motsvarande period 2023.

Kylning av gjutna strängar av stål i en stränggjutningsanläggnings kylkammare. Foto: Pia Nordlander, Jernkontorets bildbank.

Under augusti 2024 tillverkades det i Sverige 204 000 ton råstål, vilket är 41,0 procent mindre jämfört med augusti 2023. Hittills under året har det i Sverige sammanlagt tillverkats 2 735 000 ton råstål. Det är en produktionsminskning med 7,7 procent jämfört med samma period i fjol.

– Större delen av nedgången i augusti förklaras av ett planerat stopp för underhåll på SSAB i Luleå. Vi har dock sett en sjunkande trend över året som håller i sig, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Produktionsstatistiken sammanställs av Jernkontoret och bygger på uppgifter från elva råstålstillverkande anläggningar i Sverige.