Yttrande över U2024/02810 Nationell stödfunktion för ansvarsfull internationalisering

Jernkontoret stödjer förslaget om att inrätta en nationell stödfunktion för ansvarsfull internationalisering, men anser att industrin bör inkluderas både som medskapare och målgrupp.  Det är också viktigt med ett närmare samarbete mellan myndigheter, akademi och industri, särskilt inom säkerhetsfrågor. Jernkontoret föreslår att Vinnova leder stödfunktionen och stödjer förslagen om finansiering och myndighetsbistånd i säkerhetsfrågor.

Remissvar till Utbildningsdepartementet, U2024/02810

Jernkontoret representerar den svenska järn- och stålindustrin och anser att internationella samarbeten och kunskapsutbyten är centrala för en kunskapsnation som Sverige och behöver värnas och stödjas. Jernkontoret ser behov av att våra lärosäten i högre grad och på ett mer likriktat sätt adresserar säkerhetsaspekter och vi ser därmed behovet av en nationell resurs med koppling till säkerhetsmyndigheter.

Jernkontoret välkomnade uppdraget till myndigheterna och ser övergripande positivt på både delrapporten och slutrapporten. Dock saknar Jernkontoret industrins perspektiv i såväl själva uppdragsformuleringen som i myndigheternas arbete och förslag.

Förslagen:

En nationell stödfunktion för ansvarsfull internationalisering inrättas med start 2025.

Jernkontoret stödjer förslaget men anser att industrin bör vara både medskapare och en del av målgruppen.

I uppdraget ingår att myndigheterna ska ”identifiera behovet av och möjligheterna att tillgängliggöra det förslagna stödet för andra aktörer än statliga myndigheter och lärosäten”. Myndigheterna har i rapporten fört fram åsikten att målgrupperna även bör vara medskapare i utvecklingen av det föreslagna stödet.

I gruppen andra aktörer borde industrin vara en självklar del då de genom forsknings- och utbildningssamverkan är starkt beroende av akademins säkerhet och framför allt som framtida arbetsgivare åt studenter och forskarutbildade. Industrin borde därmed också vara medskapare i utvecklingen av det föreslagna stödet. Vår bedömning är att den kunskap och erfarenhet som företagen besitter samt den syn på nödvändiga kriterier i säkerhetsanalyser i forskningssamverkan som de har borde vara av stort värde såväl i uppbyggnaden av stödfunktionen som i det kommande löpande arbetet.

Stödfunktionen organiseras enligt en samverkande modell med flera myndigheter som tillsammans får i uppdrag att etablera och driva stödfunktionen. En av myndigheterna får i uppdrag att leda stödfunktionens kansli och vara dess organisatoriska säte.

Det är av stor vikt att den myndighet som får i uppdrag att etablera och driva stödfunktionen har ett nära samarbete med såväl akademin som industrin och att den besitter god kunskap inom säkerhetsområdet.

Jernkontoret föreslår att Vinnova får i uppdrag att leda stödfunktionen.

Relevanta myndigheter med kunskap och uppdrag i civilförsvars-, sanktions-, säkerhets- och försvarsfrågor ges i uppdrag att bistå stödfunktionen i frågor av säkerhetskaraktär som inte tydligt är del av någon av den enskilda myndighetens egen myndighetsutövning.

Jernkontoret stödjer förslaget.

Stödfunktionen finansieras inledningsvis med sju miljoner kronor årligen för att etablering och drift.

Jernkontoret stödjer förslaget.

Stockholm 2025-02-28

Annika Roos, Verkställande direktör

Gert Nilson, Teknisk direktör