Skeppshultcykeln – en klassiker i stål

En helt vanlig ovanlig cykel. Så beskriver Jonas Andersson, ägare och VD på Skeppshultcykeln sina cyklar. I mer än 100 år har Skeppshults cyklar tillverkats i Småland. Alltid med högkvalitativt stål. 

Skeppshult är en cykeltillverkare med gedigen historia. Det har gått över 110 år sedan Albert Samuelsson 1911 startade tillverkningen av cyklar i småländska Skeppshult och Jonas Andersson, som äger och driver bolaget tillsammans med sin bror, är både engagerad och entusiastisk när han blickar tillbaka.

– Det startade redan 1911 i ett skjul och med en riktigt småländsk entreprenörsanda. Det var det som gällde för att överleva. Nu, 100 år senare, tillverkar vi fortfarande cyklar här på samma plats. Det är fantastiskt, säger Jonas Andersson.

Cykeln kom att vidga människors vyer. Från att ha haft häst och vagn som det naturliga färdmedlet vid längre sträckor, kom cykeln att revolutionera sättet för människor att ta sig fram på.

– Det gav nya möjligheter! Det gick att ta arbete längre från hemmet och även socialt skapades många nya kontakter tack vare cykeln. Världen blev helt enkelt lite större.

1920 byttes skjulet till en fabrik med magasin nära järnvägen. Byggnaderna står kvar än idag men tillverkningen sker nu i större och mer moderna lokaler, anpassade för att ta fram cyklar som passar nutidens behov.

skeppshult2.jpg

Kreativitet, nyfikenhet och ett starkt driv kännetecknar både Jonas och företaget. Han beskriver dess långa historia som mycket värdefull men det viktigaste för honom och Skeppshult är fullt fokus framåt. Och att alltid vara nyfiken.

– Jag har sagt det många gånger. Den dagen jag vaknar och inte känner nyfikenhet, då är det dags för någon annan att ta över.

Jonas har jobbat på Skeppshult i tjugofyra år. Det gör att han har en unik kunskap om företaget. När han fick erbjudandet att köpa bolaget 2007 ringde han direkt till sin bror.

– Vi har alltid drömt om att ha ett företag tillsammans. Det här var en möjlighet som vi inte kunde låta bli att ta.

Bröderna Andersson tog över företaget 2010 mitt under efterdyningarna av finanskrisen

– Det var en utmaning. Men det som har gjort oss framgångsrika är att vi har vågat välja. Att våga välja bort saker har gjort att vi kunnat fokusera på det som verkligen ger värde och det som gör oss unika.

Direkt från start satte bröderna igång ett omfattande arbete med att effektivisera, förbättra och produktutveckla. Men de tummade aldrig på det som är unikt för Skeppshultcykeln – stålet.

– Vi tror på stålet och det har vi alltid gjort. Kvalitet är Skeppshultscykelns yttersta signum och där spelar stålet en viktig roll. Samtidigt behövde våra cyklar bli lättare. Men att byta till något annat material har aldrig varit aktuellt.

I samma veva lanserade SSAB ett nytt höghållfast stål, som gick i linje med Skeppshults ambitioner att ta in modern teknik där det gör skillnad för kvaliteten. Skeppshult tog in det mer hållbara och lättare höghållfasta stålet och fick en lättare och mer hållbar cykel.

– Det var en jätterevolution med det nya stålet. Vi kunde sänka vikten på våra cyklar och det var precis vad våra kunder önskade. Samtidigt fick vi utveckla våra processer eftersom stålet var mycket hårdare och inte kunde bearbetas på samma sätt. Men det var det värt. Vi vill så klart arbeta med det bästa stålet som finns på marknaden.

skeppshult3.jpg

Jonas lyfter en annan aspekt som är viktig, nämligen miljön.

– Stål står sig väldigt bra miljömässigt. Det håller otroligt länge, är återvinningsbart och det sker ständigt forskning och utveckling för att få så effektiv framställning som möjligt. Forskningen och utvecklingen kring att ta fram det första fossilfria stålet baserat på svensk järnmalm följer jag med spänning. Det är ett otroligt viktigt arbete.

Något som Skeppshult alltid vurmat för, förutom kvaliteten på cyklarna, är kunderna. De kallar dem sina vänner och målet är ett livslångt partnerskap.

– Våra kunder är våra vänner. Därför har vi skapat en marknadsplats Återbruk®, på vår webbplats där man kan sälja sina begagnade cyklar, en förmedling helt enkelt. Vi har en dedikerad målgrupp där många låter Skeppshultcykeln följa dem genom livet, men självklart kan behoven variera och då finns vi där.

Om 20 år hoppas Jonas att Skeppshultcyklarna rullar vidare och att företaget har växlat upp utan att tumma på det som gör dem unika.

– Jag hoppas nästa generation har tagit över men att vi finns kvar i bolaget på något sätt. Och kanske gör vi då enbart cyklar av fossilfritt stål?

Läs mer om Skeppshultcyklarna på skeppshult.se