Synvillan av rostfritt stål tog hem Plåtpriset 2021

Årets Plåtpris går till Sandellsandberg arkitekter för "Synvillan" i Eriksbergs Viltpark – ett spektakulärt hus med fasad av rostfri plåt från bl.a. Outokumpu. Genial enkelhet, lekfullhet och modiga materialval var några av de berömmande orden från juryn när priset delades ut vid arkitektur-evenemanget Plåt 21 den 18 mars.

Synvillan. Foto: Åke E:son Lindman

Plåtpriset tilldelas årligen en svensk arkitektbyrå som under året skapat ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

Mottagare av Plåtpriset 2021 blev Sandellsandberg arkitekter för "Synvillan", en minst sagt spektakulär byggnad i Eriksbergs Viltpark, mellan Karlshamn och Ronneby i Blekinge.

Synvillan rymmer cirka 50 kvadratmeter med två rum och pentry. Viltparkens besökare kan hyra övernattning i huset och på så sätt komma nära både djur och natur utan att störa dem. Huset är byggt på pålar ovanför djurens foderplats och har ett glasgolv där det går att se dem äta. Husets fasad är en böljande rostfri plåt som reflekterar omgivningen och blir ett slags kamouflage, en optisk illusion. Även den falsade taknocken är tillverkad av rostfri plåt och med vasstak knyter byggnaden an till den lokala byggnadstraditionen som finns i Blekinge. Det rostfria stålet i Synvillan har levererats av Aperam och Outokumpu

I en artikel på gillakarlshamn.se berättar arkitekten Thomas Sandell om tanken med byggnaden:

– Det är fantastiskt med alla djuren som går där fritt som inte bryr sig om bilar som kör förbi men de sticker direkt om man öppnar bildörren. Tänk om man kunde få uppleva de djuren på ett nära sätt som i en safari, mitt i naturen utan att störa eller skrämma dem. Det var tanken. Och nu kan man faktiskt bo där mitt ibland dem, dricka sitt glas vin och se men inte störa.

Om vinnaren av Plåtspriset 2021

Arkitektbyrå: Sandellsandberg arkitekter
Ansvarig arkitekt: Thomas Sandell
Byggnadens namn: Synvillan
Plats: Eriksberg Hotell & Safaripark, Trensum
Plåtmaterial: Rostfritt stål
Plåtslageriarbete/plåtmontage: PMB Sverige AB
Byggherre: Eriksberg Vilt & Natur
Byggentreprenad: PMB Sverige AB

Svensk Byggplåt är sponsor till Plåtpriset, se pressmeddelande 

synvillan2.jpg

Foto: Åke E:son Lindman

 

Ta del av fler exempel på både hållbara och vackra stål inom ramen för informationskampanjen #stålnytta