”Digitalisering effektiviserar våra processer”
Anders Ulfvin har över 30 års erfarenhet inom olika ledande befattningar inom produktion, teknik, underhåll och kvalitet. För drygt tre år sedan fick han möjligheten att bli specialist på Forskning & utveckling inom varm rörtillverkning på Alleima. I samband med detta blev Anders även Alleimas representant i Jernkontorets teknikområde för digitalisering, TO60.
Foto: Maria Davidson, arkivbild Alleima.
– Först kändes det lite konstigt utifrån min bakgrund och att jag spontant gjorde kopplingen ”Digitalisering = IT”, vilket är ett område som jag inte jobbat så mycket med. Nu inser jag mer och mer hur viktigt det är att ha verksamhetskunskap för att kunna driva ett införande av digitalisering, säger Anders Ulfvin.
Jernkontorets teknikområden samlar företag och institut intresserade av gemensam forskning inom specifika områden. Under hösten 2022 fick Anders Ulfvin förfrågan om att bli ordförande för Jernkontorets teknikområde för digitalisering, TO 60, ett spännande uppdrag.
På Alleima driver och samordnar Anders projekt inom i huvudsak två områden. Dels projekt som syftar till att driva Alleimas digitaliseringsresa, dels mer rena processutvecklingsprojekt.
– Det är spännande att se hur dessa två områden oftast har en stark koppling, eftersom digitalisering är ett verktyg för att bland annat effektivisera och utveckla våra processer och produkter, säger Anders.
Vad är då fokus för teknikområdet Digitalisering? Anders ser i huvudsak två områden. Det ena är att utbyta erfarenheter inom digitala verktyg och metoder mellan medlemsföretagen. Det andra är att se till att TO 60 skapar möjligheter för de teknikområden som representerar kärnprocesser, det vill säga tillverka och sälja produkter. Här anser Anders att det är viktigt att inse att digitalisering inte har något självändamål utan syftar till att stödja företagens kärnprocesser.
Anders menar att det inom stålindustrin finns några kritiska faktorer för att framgångsrikt driva digitalisering.
– Till att börja med är en väldefinierad strategi och vision från ledningens sida grundläggande. Den ska tydligt måla upp hur digitalisering kan gynna verksamheten och skapa konkurrensfördelar, säger Anders.
För att stödja en sådan digitaliseringsvision pekar Anders på vikten av en robust infrastruktur som möjliggör insamling, lagring och analys av data. Detta är fundamentalt för att kunna dra nytta av digitaliseringens potential.
Skapande av förutsättningar för tvärfunktionellt arbete är ytterligare en kritisk faktor. Det är väldigt viktigt att främja samarbete och integration mellan olika delar av organisationen. Detta säkerställer att digitaliseringsinsatser är koordinerade och effektiva.
– Kompetensutveckling hos befintliga medarbetare och att rekrytera ny kompetens är centralt. För att fullt ut kunna dra nytta av digitala initiativ, är det nödvändigt att personalen har tillgång till relevant utbildning och möjligheter till kontinuerlig kompetensutveckling. Detta är avgörande för att de ska kunna använda de nya digitala verktygen och teknologierna effektivt, säger Anders.
Med tanke på att digitalisering ofta innebär hantering av stora datamängder av, mer eller mindre, konfidentiell natur, är också robusta säkerhetsfunktioner en förutsättning. Det då det är mycket viktigt att skydda data mot säkerhetshot.
Slutligen är organisationens flexibilitet och anpassningsförmåga till nya krav och möjligheter fundamentalt för framgång i digitaliseringsprocessen.
– Utöver de mer interna aspekterna, så är kundperspektivet givetvis väldigt viktigt. Att integrera kundperspektivet i digitaliseringsstrategin, främja öppet datautbyte med kunder och leverantörer samt utveckla digitala produkter och tjänster är avgörande. Dessa insatser stärker kundrelationer, ökar leveranskedjans effektivitet och skapar nya affärsmöjligheter genom förbättrad transparens, personlig kundservice och innovativa verktyg för att möta och förutse kundbehov, säger Anders.
Enligt Anders så kan en organisation inom järn- och stålindustrin, genom att implementera dessa faktorer, framgångsrikt navigera i digitaliseringens landskap, och därigenom säkerställa långsiktig tillväxt och konkurrenskraft.
Vad blir då nästa steg för TO 60?
Anders hoppas kunna fortsätta det tvärfunktionella arbetet med andra av Jernkontorets teknikområden.
– Jag tror det skulle vara klockrent att till exempel genomföra ett seminarium där teknikområdena Digitalisering och Oförstörande provning möter upp något av de teknikområden som representerar kärnprocesser.
Eftersom digitaliseringsfrågor är i princip oberoende av vilken process eller produkt det gäller, skapas nya möjligheter till gemensamma initiativ inom TO 60. Just nu planeras tre examensarbeten som koordineras av Högskolan i Skövde men handleds på plats av medlemsföretagen i TO 60.
Här kan du läsa mer om teknikområde 60, Digitalisering. Ansvarig forskningschef från Jernkontoret är Helena Malmqvist.