Riksdagsnätverk besökte Sandviken

Riksdagens gruv-, stål- och mineralnätverk besökte nyligen Sandviken för att fördjupa sig i forskning och innovation inom svensk industri. Under studieresan fick deltagarna en inblick i hur företag som Alleima och Sandvik, genom hållbara och teknologiska framsteg, driver på utvecklingen av konkurrenskraftiga och miljövänliga lösningar. Ett besök till Göranssonska skolan underströk den viktiga roll som samverkan mellan skola och industri spelar för att säkra framtidens kompetens.

Riksdagens gruv-, stål- och mineralnätverk genomförde nyligen en studieresa till Sandviken med fokus på forskning och innovation. Under resan besöktes Alleima, Göranssonska skolan och Sandvik Rock Tools, aktörer som spelar viktiga roller för regionens industriella utveckling.

På Alleima presenterade Håkan Sundström, chef för hållbarhet och styrning, hur företagets långa historia i Sandviken har lett till en framgångsrik utveckling inom materialteknik, med fokus på hållbara lösningar. Idag är Alleima den största privata arbetsgivaren i Gävleborgsregionen och anställer över 3000 personer i Sandviken. Eva Lindh-Ulmgren, ansvarig för forskning och utveckling inom Alleimas Tube-division, berättade om företagets strategi att utveckla nya, innovativa material som stärker företagets konkurrenskraft och samtidigt bidrar till den globala omställningen mot mer miljövänliga teknologier. Efter presentationerna följde en rundtur i stålverket och rörverket, där Alleima bland annat tillverkar ånggeneratorrör för kärnkraft, ett område där företaget nyligen expanderat på grund av ökande efterfrågan på fossilfri energi.

Besök gjordes också på Göranssonska skolan, ett treårigt industritekniskt gymnasium som samägs av Sandvik AB och Sandvikens kommun. Skolans rektor Maria Edring visade runt på skolan och berättade om hur Göranssonska skolan arbetar i nära samverkan med den närliggande industrin, som Sandvik, Alleima och Ovako. Den nära kopplingen till industrin innebär att skolans elever får de kunskaper som krävs för att vara anställningsbara direkt efter examen, eller ha möjlighet att söka sig vidare till högre teknisk utbildning på universitet och högskolor.

Resan avslutades på Sandvik Rock Tools, en del av Sandviks affärsområde Mining and Rock Solutions. Bland annat vd Maria Hugosson och Petter Bengtsson, Director Marketing and Communication, gav en insiktsfull presentation om hur Sandvik arbetar för att förbättra effektiviteten och minska miljöpåverkan genom hela gruvprocessen. Deltagarna fick också en rundtur i fabriken där Sandviks innovativa bergborrverktyg för både ovanjord- och underjordsbrytning tillverkas – verktyg som spelar en avgörande roll för att göra gruvdrift mer hållbar och energieffektiv.

Viktigt med besök i den svenska industrin

Resan arrangerades i samarbete mellan riksdagens gruv-, stål- och mineralnätverk, Jernkontoret, Svemin och Sällskapet Politik & Näringsliv.

– Vi är glada för det stora intresset från riksdagsledamöterna att se det viktiga arbete som pågår inom den svenska gruv- och stålindustrin. Den här resan visade på hur företag som Alleima och Sandvik med hjälp av en hög nivå på forskning och innovation konkurrerar på den globala marknaden och hur betydelsefull en god kompetensförsörjning och närvaro i samhället är för företagen, säger Kristian Ljungblad, public affairs-direktör på Jernkontoret.