Stålindustrins omställning i fokus vid lunch för Europaparlamentariker

I samband med Europaparlamentets möten i Strasbourg arrangerades en lunch den 9 oktober med fokus på den nordiska stålindustrins omställning och konkurrenskraft. Europaparlamentarikerna Eero Heinäluoma och Emma Wiesner stod som värdar i samarbete med Jernkontoret och den finska stålindustrins branschorganisation Metallinjalostajat. Talare från bland annat SSAB och Alfa Laval lyfte fram behovet av långsiktighet, ökad fossilfri energiproduktion och schyssta villkor på den inre marknaden.

Europaparlamentarikerna Emma Wiesner och Eero Heinäluoma var värdar för lunchen som arrangerades tillsammans med Jernkontoret och den finska stålindustrins branschorganisation Metallinjalostajat. Foto: Jernkontoret

I samband med Europaparlamentets möten i Strasbourg stod europaparlamentarikerna Eero Heinäluoma och Emma Wiesner värdar för en lunch den 9 oktober, med fokus på den nordiska stålindustrins omställning och konkurrenskraft samt stålets betydelse genom hela värdekedjan. Europaparlamentariker och deras assistenter var särskilt inbjudna för att diskutera hur EU:s politik kan stödja industrins omställning och säkra dess konkurrenskraft i ett globalt perspektiv.

Lunchen arrangerades i samarbete mellan Jernkontoret och den finska stålindustrins branschorganisation Metallinjalostajat. Det fullsatta rummet med cirka 30 deltagare speglade det stora intresset för ämnet.

Bland talarna fanns representanter från både företag och branschorganisationer. Viktoria Karsberg från SSAB, Anna Celsing Klingberg från Alfa Laval och Saku Vuori från Metallinjalostajat delade sina insikter under ett samtal som modererades av Jernkontorets Kristian Ljungblad. Talarna belyste flera avgörande frågor, som vikten av att hålla fast vid en långsiktig strategi inom EU:s politik för att ge industrin stabila förutsättningar att genomföra nödvändiga investeringar.

Ett av de viktigaste budskapen under lunchen var behovet av att rätt åtgärder vidtas under den nuvarande mandatperioden. Det handlar om att öka produktionen av fossilfri energi, skapa en rättvis och konkurrensneutral marknad, särskilt inom EU:s inre marknad, samt säkerställa att den europeiska industrin kan fortsätta vara ledande i den globala omställningen mot hållbarhet.