Utdelning av Hasse Fredriksons stipendium

Hasse Fredrikssons stipendium delades ut 11 september, i samband med Jernkontorets Teknikområde 24, Gjutning och stelning, arrangerade ett seminarium. 2022 respektive 2023 års mottagare är Pavel Ernesto Ramirez Lopez, Swerim och Abel Tadesse, TPC Components.

Hasse Fredriksson överräcker blommor till 2022 års pristagare Pavel Ernesto Ramirez Lopez.

Hasse Fredrikssons stipendium delas ut årligen till en summa av 25 000 kronor, med syfte att stimulera till att goda forskningsresultat inom området metallers gjutning och stelning publiceras i välrenommerade tidskrifter. Stipendiet går till en person som forskat och publicerat inom ett område under en följd av år. Stipendiaten ska verka vid en högskola, universitet, forskningsinstitut eller industriföretag i de nordiska länderna.


– Teknikområdet har utsett två värdiga stipendiater som står på helt olika teknisk grund. Vi har Pavel Ernesto Ramirez Lopez som fokuserat på gjutning av stål genom i huvudsak stränggjutning som innebär hög produktivitet, och Abel Tadesse som studerat stelningsförlopp och struktur för satsvis gjutning av gjutjärn för väldigt speciella applikationer, säger Christer Ryman, forskningschef på Jernkontoret.


Hasse Fredrikssons stipendium 2022 tilldelas Pavel Ernesto Ramirez Lopez, Swerim. Motiveringen lyder: För hans insatser att genom datorsimuleringar av komplexa samband förbättra utbytet vid stränggjutning av stål.

Hasse Fredrikssons stipendium 2023 tilldelas Abel Tadesse, TPC Components. Motiveringen lyder: För hans epokgörande studier av gjutnings- och stelningsförloppet vid tillverkning av kärnbränsleavfallskapslar.

Under seminariet på Jernkontoret höll Pavel Ernesto Ramirez Lopez ett föredrag som innehöll hans tankar och reflektioner dels om vad han utforskat hittills, dels idéer om forskningsinriktningar som ligger i framtiden och vilken typ av utrustning som behövs för att, i experiment- och pilotskala, utveckla framtidens gjutning och direktvalsning inom stålindustrin.

Professor Hasse Fredriksson höll ett föredrag kring de rymdexperiment han initierat och vilka fenomen som uppträder då metaller stelnar i tyngdlöst tillstånd.

Abel Tadesse kunde inte medverka vid seminariet.

På bild: Ewa Sjökvist Persson, ordförande i TO24, Pavel Ernesto Ramirez Lopez, Hasse Fredriksson.

Här kan du läsa mer om stipendiet och hitta information om utlysningen av 2024 års stipendium.