Uppskattat seminarium om europeiska forskningssatsningar
Den 21 januari arrangerades heldagsseminariet ”Hur kan Sverige dra nytta av europeiska forskningssatsningar” på Jernkontoret. Seminariet anordnades gemensamt av Impact Innovation-programmen Swedish Metals & Minerals och Net Zero Industries. 80 personer deltog på plats.
Stora salen på Jernkontoret var fylld till sista plats när seminariet ”Hur kan Sverige dra nytta av europeiska forskningssatsningar” inleddes. Dagen leddes av Rachel Pettersson, Jernkontoret, Susanne Gylesjö, Svemin och Katarina Nilsson, Svemin, som alla tre representerade även Swedish Metals & Minerals, samt Cecilia Warrol, från Teknikföretagen och Net Zero Industries.
De ansvariga önskade alla deltagare välkomna och gav en överblick över dagen och den nytta som Sverige kan ha av deltagande i europeiska partnerskap och forskningsprogram. Här lyftes vad ett partnerskap är och vilka fördelar som finns i att delta i dem samt lite grundbegrepp som var bra att känna till inför dagens presentationer.
Seminariedelen inleddes med en företagspanel, där företagen gav sin bild av europeiska projekt. De berättade bland annat om hur de har jobbat på europeisk nivå och vilka europeiska program de jobbat mot. Företagen var öppna med både fördelar och svårigheter när det kommer till att jobba i EU-projekt.
Nästa punkt på dagordningen var presentationer av europeiska program, partnerskap och deras utlysningar. Först ut bland dessa var ESTEP (European Steel Tehnology Platform), EFFRA (European Factories of the Future Research Association), A.SPIRE och ADRA (the AI Data Robotics Association).
Sedan var det dags för nästa panelsamtal. Här var det universitet och forskningsinstitut som delade med sig av hur det är att arbeta i europeiska projekt. De delgav sina erfarenheter av projekt, ansökningar och olika nivåer av konsortier.
Fler presentationer av program och partnerskap följde, med en diger lista av EU-program som lyftes. Först ut var Eurostars, IAM-I, ETP SMR/Raw Materials och Clean Energy Transition Partnership. Sedan följde en presentation av europeiska forskningsinfrastruktur, EiT Raw Materials, EiT Manufacturing och Innovationsfonden.
Dagen avslutades med en gemensam diskussion runt europeiska forskningssatsningar och förväntade europeiska utlysningar 2025, där alla seminariets deltagare bjöds in att vara med.
– Vi är glada över den fantastiska uppslutningen och det positiva engagemang som deltagarna visade under dagen. Vi fick många uppskattande kommentarer och det var kul att se hur många engagerade diskussioner som uppstod. Vi siktar på att genomföra ett liknande seminarium när inriktningen för arbetsprogrammen för 2026-2027 börjar att klarna, vilket sannolikt blir under hösten i år, säger Rachel Pettersson, Swedish Metals & Minerals arbetsområde Internationalisering samt forskningschef på Jernkontoret.