Jernkontoret kommenterar kärnkraftsutredningen
Jernkontoret välkomnar den utredning om finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft som överlämnades till regeringen tidigare i augusti. Förslaget om en statlig lånefinansiering är ett bra sätt att hålla nere finansieringskostnaderna men ett bredare politiskt stöd behövs för att skapa långsiktighet. Viktigt är också att, parallellt med en kärnkraftsutbyggnad, fortsätta bygga ut vindkraften för att möta industrins behov även på kortare sikt.
Oskarshamns kärnkraftverk. Foto: Mostphotos
Fossilfri el till en konkurrenskraftig kostnad är avgörande för järn- och stålindustrins konkurrenskraft och omställning. Jernkontoret välkomnar därför den utredning som presenterats om finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft. En utbyggd kärnkraft bör öka förutsättningarna för att få ett balanserat system där både effekttillräcklighet och systemstabilitet går att hantera till en rimlig kostnad.
– För att ny kärnkraft ska kunna byggas till en rimlig kostnad behöver det finnas lösningar för att hålla nere finansieringskostnaderna. Det är därför positivt att utredningen pekar på en lösning för statlig lånefinansiering, säger Pär Hermerén, rådgivare i energi- och klimatfrågor på Jernkontoret.
Investeringar i ny kärnkraft innebär också en politisk risk, varför det är önskvärt att en riksdagsmajoritet i huvudsak stödjer utformningen av stöd till investeringar, så att spelreglerna inte ändras mellan mandatperioder utan säkras på en längre sikt.
Samtidigt som arbetet med en möjlig kärnkraftsutbyggnad pågår är det för industrin centralt att tempo hålls även i utbyggnaden av vindkraft. Detta för att möta det ökade elbehov som är att vänta på kortare sikt, under kommande år när industrin elektrifierar och ställer om.
Basindustrins energisamarbete SKGS, där Jernkontoret är delaktig, har gjort ett gemensamt uttalande om utredningen. Läs det här.
Elförsörjning är en av järn- och stålindustrins prioriterade frågor. Här kan du läsa mer om vad vi tycker.