Stål från SSAB blir till trädgårdskonst i Stubbviken

Ett gemensamt intresse, företagaranda och viljan att verka lokalt. Det är framgångskonceptet bakom Stubbvikens produktion av trädgårdskonst. Och materialet som används för att förverkliga idéerna är inget annat än stål från SSAB.

Det var för bara lite drygt två år sedan som startskottet gick för Stubbviken Idé och Design, kort kallat Stubbviken, som ligger utan för Örnsköldsvik i Ångermanland. Mona Näslund hade pensionerat sig efter fyrtio år som lärare och hennes man Lars hade precis sålt sitt IT-bolag och funderade på sin fortsatta sysselsättning.

– Mona och jag ville göra något som vi brinner för och älskar och hittade en gemensam nämnare i trädgårdsarbetet, berättar Lars. Vi bestämde oss för att göra något vi själva behövde – trädgårdsdekorationer!

fåglar-och-groda.jpg

Företaget fick en riktigt rivstart när Lars och Mona, i syfte att utmana sig själva, anmälde sig till en trädgårdsmässa som skulle gå av stapeln bara två månader senare.

– När vi anmälde oss hade vi inga produkter alls, men väl på plats kunde vi visa upp ett femtontal trädgårdsprodukter. Det var utmanande och kul och gjorde att vi fick en kickstart, säger Lars.

En av de första produkterna som paret tog fram var belysning till de höga träden på tomten. Valet av material föll på cortenstål, ett material som rostar långsamt och bildar en vacker rödbrun färg.

– Vi gillar cortenstål, det har många fina egenskaper. Det åldras väldigt vackert och passar så bra tillsammans med naturens färger, flyter liksom in i växtligheten, tycker Mona.

väggtavlor-hav.jpg

Cortenstål har, liksom andra sorters stål, många bra egenskaper. Förutom att det åldras fint har det också ett eget inbyggt rostskydd. När plåten får vara utomhus utvecklas en atmosfärisk korrosionsprocess, eller rostning, som med tiden bildar ett jämnt, tätt och skyddande oxidskikt på stålytan. Den rödbruna, rostiga ytan utgör på så vis ett eget rostskydd.

– Det gör att produkterna kan vara ute året runt, säger Mona.

Att stå på mässan gav Lars och Mona nya viktiga insikter och inspirerade dem att ta fram nya produkter. Företaget tog riktig fart under 2020 när webbshoppen öppnade och fick en rejäl skjuts med hjälp av lite nytänkande marknadsföring.

– Vi ville inspirera men också bjuda på humor, och fick riktigt bra spridning på vår fågelskådningsfilm där en får följa med fågelskådaren Lars jakt på "Stubbus Ferrum", en fågel som trivs särskilt bra i trädgårdar, säger Lars och ler klurigt.

Produkter i järn och stål blev snabbt Stubbvikens grej och produkterna är mycket populära. Förutom fåglar och andra pinnfigurer i järn som kan stoppas ner direkt i rabatten eller i krukor består utbudet av bland annat prydnadsplattor, olika odlingskärl och vedkorgar. För inomhusbruk finns ljuslådor för värmeljus, ljusstakar och prydnadsföremål.

Utöver passionen för trädgårdsarbete, cortenstål och viljan att tillsammans göra något de brinner för så har det regionala perspektivet varit en viktig käpphäst för Lars och Mona. Därför samarbetar Stubbviken i möjligaste mån med lokala företag när de tar fram sina produkter. Och att stålet skulle komma från SSAB var en självklarhet.

väggdekoration.jpg

– Det finns så mycket trädgårdsprodukter som skeppas över hela världen, vi vill ge ett lokalt alternativ med bra kvalitet. Det är dessutom jättebra att ha lokala aktörer att samarbeta med, vi kan snabbt komma från idé till produkt, säger Mona.

Sammanfattningsvis ser framtiden ljus ut för företaget vid den ångermanländska kusten, strax utanför Örnsköldsvik. Gensvaret från kunderna är stort och önskemålen lika många, som välkomna. Många kunder hör av sig och visar bilder från sina trädgårdar.

– Vi är glada över gensvaret och har full orderingång – nu gäller det att säkra upp inför framtiden för att kunna möta efterfrågan. Och att ta fram nya produkter såklart. Många har önskat ett motiv med en ko, så vi får se vad som kommer framöver!


Mona-och-Lars-Näslund.jpg

Mona och Lars Näslund.

Om Stubbviken

Stubbviken Idé och Design AB är ett familjeföretag som formger och tillverkar unika produkter för hem, trädgård och offentlig miljö i hållbara material som tål att användas. Företaget har funnits sedan 2019 och både design och produktion är förlagd till Örnsköldsvik.
Läs mer på stubbviken.se.