Japansk delegation besökte Jernkontoret

I början av september besökte en delegation från Japanese Industrial Furnace Association (JIFA) Jernkontoret som en del av deras årliga internationella studieresa. Besöket erbjöd en unik möjlighet till kunskapsutbyte mellan den svenska och japanska industrin, med fokus på hållbarhet, tekniska innovationer och gemensamma klimatutmaningar. Seminariet på Jernkontoret samlade experter från båda länderna, däribland representanter från Kanthal och Jernkontoret, som belyste aktuella frågor inom energi, klimat och värmningsteknik.

Mötet hölls i Jernkontorets lokaler vid Kungsträdgården i Stockholm. På bilden ses representanter från Japanese Industrial Furnace Association och Jernkontoret. Foto. Gustav Henschen Ingvar.

Den 4 september 2024 välkomnade Jernkontoret en delegation från den japanska föreningen Japanese Industrial Furnace Association (JIFA).

JIFA är en branschorganisation som representerar industriföretag inom industriugnar och värmningstekniker i Japan. Föreningen arbetar för att främja teknisk innovation, kunskapsutbyte och samarbete inom industrin, både nationellt och internationellt. Varje år organiserar JIFA resor för sina medlemmar till olika länder, i syfte att lära sig mer om globala trender och utmaningar inom industrin.

Årets delegation, som besökte Sverige och Nederländerna, består av nästa generation ägare från privatägda företag. Initiativet till just detta besök togs av Ichimura Thomas från Tanabe Corporation.

Vid seminariet på Jernkontoret inledde Helena Malmqvist, forskningschef, med att hälsa delegationen välkommen. Därefter gav Annika Roos, vd för Jernkontoret, en introduktion till den svenska stålindustrin, där hon belyste dess betydelse och hållbarhetsarbete på den internationella arenan. Pär Hermerén, rådgivare i energi- och klimatfrågor, gav en övergripande bild av Sveriges och EU:s energipolitik samt de klimatutmaningar som industrin står inför.

Foto: Gustav Henschen Ingvar

Som avslutning på seminariet presenterade Dilip Chandrasekaran, chef för affärsutveckling på Kanthal, företagets arbete och teknologier inom hållbar och innovativ värmeteknik. Presentationen gav delegationen en inblick i hur svenska företag, som Kanthal, ligger i framkant när det gäller hållbar industriell utveckling.

Helena Malmqvist menar att besöket från JIFA bidrog till ett värdefullt kunskapsutbyte som stärker banden mellan den svenska och japanska industrin:

– Vi är mycket glada över att ha välkomnat delegationen från Japanese Industrial Furnace Association till Jernkontoret och mötet var mycket lyckat. På agendan stod både energi- och klimatfrågor samt tekniska innovationer, som är avgörande för industrins framtid. Genom att dela våra erfarenheter och lära av varandra kan vi tillsammans hitta nya lösningar på gemensamma utmaningar. Det är genom den här typen av internationellt kunskapsutbyte som vi kan driva utvecklingen framåt och stärka banden mellan våra industrier.