Swedish Metals & Minerals först i EU med INCITE-seminarium

Innovationsprogrammet Swedish Metals & Minerals anordnar ett halvdagsseminarium för att presentera INCITE, det nya centret navet för innovation och omvandling av industrin inom EU. INCITEs plattform kommer att sammanställa innovativa tekniker för att minska utsläpp och resursanvändning i tung industri. Seminariet, som hålls på Jernkontoret, är det första i sitt slag. Bland deltagarna finns kommissionens projektledare för INCITE Eric Aries och statssekreterare Sara Modig.

Eva Blixt, Jernkontoret, kommer att vara moderator för INCITE-seminariet den 12 september. Seminariet hålls på Jernkontoret i centrala Stockholm, men kommer även att livesändas. Porträttfoto: Pia Nordlander, Bildn.

Den 12 september arrangerar innovationsprogrammet Swedish Metals & Minerals ett seminarium med fokus på EU:s nya center för innovation av omvandling av industrin, INCITE. Seminariet hålls i Jernkontorets lokaler, men kommer även att livesändas digitalt.

Missa inte detta viktiga och intressanta seminarium,  välkommen att anmäla dig här:

Invite / Metals & Minerals (mailchi.mp)

– Evenemanget på Jernkontoret den 12 september är det allra första seminariet om INCITE som görs i Europa efter lanseringen i juni. Jernkontoret är den naturliga mötesplatsen för att förbereda Sverige för det kommande arbetet och samarbetet med INCITE. Stål kommer att vara ett av deras första fokusområden, men alla andra energiintensiva sektorer kommer att följa, säger Eva Blixt, senior rådgivare på Jernkontoret och moderator för seminariet.

Seminariet riktar sig brett till privata och offentliga intressenter inom miljö, forskning, utveckling, teknikleverantörer och investerare.

– Målet med seminariet är att öka medvetenheten om att INCITE finns och har börjat sitt arbete och dess roll, samt att initiera samarbeten i Sverige för att bidra med input till och samla information från centret, säger Eva Blixt.

Jernkontorets vd, Annika Roos kommer tillsammans med Svemins vd, Maria Sunér och Swedish Metals & Minerals programchef, Maria Swartling att inleda seminariet.

– Det är ett mycket starkt och intressant program vi har för dagen.  Dagen inleds med en översiktspresentation av Eric Aries, projektledare för INCITE, fortsätter med  Sara Modig, statssekreterare på Klimat- och näringslivsdepartementet med ansvar för näringslivsfrågor, samt  olika aktörer som behöver bidra till utvecklingen av plattformen. Här ska alla svenska innovationer och teknikleverantörers lösningar synas, säger Eva Blixt.

Seminariet har redan över 100 anmälda, där majoriteten deltar på plats på Jernkontoret. Det finns fortfarande platser kvar att delta på plats och hela seminariet kommer också att livesändas digitalt, via Swedish Metals & Minerals Youtubekanal. Delar av seminariet hålls på engelska.

– Jag är så stolt över att INCITE valde Sverige och Jernkontoret för sitt allra första besök. Den svenska stålindustrin är en av de mest innovativa industrierna i Europa, och under sitt besök i Sverige kommer INCITEs representanter att besöka banbrytande innovationer och nya tekniker hos  Kanthal, GreenIron H2, H2 Green Steel i Boden och HYBRITs pilotanläggning hos SSAB i Luleå, säger Eva Blixt.

 

Läs mer:

Swedish Metals & Minerals, för hållbar och motståndskraftig metall- och mineralförsörjning (jernkontoret.se)