Metals in Action – miljö, samhälle och industri

Metals in Action – miljö, samhälle och industri (MiA) är ett forskningsprojekt om hur hållbarhet och miljöpåverkan har hanterats historiskt inom det bergshistoriska ämnesområdet. Inom ramen för projektet samarbetar Jernkontoret med en rad svenska universitet och museer. 

Malmvaskning vid Johannesbergsgruvan i Norberg omkring 1910. Okänd fotograf (bilden är beskuren). Källa: Jernkontorets bildbank.

Forskningsprojektet Metals in Action – miljö, samhälle och industri (MiA) startades 2024. Projektet initierades av forskningskommittén Hållbarhet och miljöpåverkan i ett historiskt perspektiv – metallframställning, bergsbruk och stålindustri (90063/20), en kommitté inom Jernkontorets bergshistoriska utskott.

Inom ramen för MiA-projektet samarbetar Jernkontoret med en rad universitet och museer (beskrivna nedan) kring frågor om hur hållbarhet och miljöpåverkan hanterats historiskt inom det bergshistoriska ämnesområdet.

  • MiA undersöker hur metallindustri, samhälle och miljö är sammanflätade i komplexa processer från förhistoria till nutid. Vilka effekter har metallindustrin haft på miljö och samhälle? Vilka strategier utvecklade människor för att hantera konsekvenser och möjligheter?
  • MiA utgör en nyorientering av forskning om gruv- och metallindustrins historia, där fokus flyttas från forskning om innovationer och utvecklingsfaser, till industriernas effekter på miljö och samhälle.
  • MiA sammanfogar olika akademiska discipliner från humaniora och naturvetenskap. Tillsammans genererar dessa nya perspektiv och ny kunskap om historiska processer. Genom innovativa kommunikationsmetoder bidrar resultaten till dagens metallindustrins gröna omställning och hållbarhetsarbete.

Två större workshops har genomförts en med ett nationellt nätverk av forskare arrangerad och bekostad av Jernkontoret samt en med en internationell forskargrupp vilket bekostats av Riksbankens jubileumsfond vilken genomfördes slutet av april 2024.

Inom MiA-projektet fungerar kommittén Hållbarhet och miljöpåverkan i ett historiskt perspektiv – metallframställning, bergsbruk och stålindustri som en sammanhållande länk där det bergshistoriska utskottet utgör en referensgrupp som både adresserar programmets historiska del men också dess koppling till dagens arbete med miljö och utveckling.

Deltagare i projektet:

Eva Svensson, Karlstad universitet, projektledare 
Roine Viklund, Luleå tekniska universitet, biträdande projektledare
Richard Bindler, Umeå universitet
Catarina Karlsson, Jernkontoret
Andreas Hennius, Uppsala universitet och Upplandsmuseet
Carina Bennerhag, Luleå tekniska universitet och Norrbottens museum
Jonas Monié Nordin, Stockholms universitet
Dag Avango, Luleå tekniska universitet