Biologisk mångfald
Klimatförändringarna och hotet mot biologiska mångfalden är tätt sammanlänkade problem. Inom svensk järn- och stålindustri pågår många aktiviteter som syftar till att öka den biologiska mångfalden och bevara och skapa nya ekosystemtjänster.

Bilden illusterar ett exempel på biologisk mångfald och är tagen vid Lotsängens deponi i Oxelösund vilken är SSAB:s äldsta deponi. Inför sluttäckningen beslutades att lämna området utan fortsatt skötsel vilket gjort den till ett näste för bland annat häckande fåglar och fjärilar. Foto: SSAB.
De flesta européer har hört talas om IPCC, FN:s klimatpanel. Färre känner till IPBES – panelen med uppgift att ta fram kunskap och relevanta verktyg och metoder för biologisk mångfald och ekosystemtjänster hos FN:s 129 medlemsländer.
Inom svensk järn- och stålindustri förekommer idag olika slags aktiviteter som syftar till att öka den biologiska mångfalden i enlighet med FN:s globala mål. Bland Jernkontorets delägare och intressentföretag finns många goda exempel. Klicka här för att se exempel på hur företagen arbetar med att främja biologisk mångfald.
Bevarande av ekosystemtjänster
- Grönområden
- Rent vatten
- Frisk luft
- Bin som pollinerar växande grödor och andra växter
Listan ovan är exempel på så kallade ekosystemtjänster. Dessa är livsviktiga för människan men tas till stor del ofta för givna. Eftersom våra ekosystem under en lång tid har degraderats behöver vi, utöver att skydda naturområden från påverkan, även skapa nya värden. Det kan till exempel göras med ekologisk efterbehandling och ekologisk kompensation, vilket innebär att företag kompenserar för de naturvärden som går förlorade, eller att företag helt enkelt skapar natur på sina egna områden. Värdena kan återskapas intill platsen där verksamheten ligger alternativt någon annanstans.
Bevarandet och skapandet av ekosystemtjänster är inte bara essentiellt för exempelvis luftkvalitet och rent vatten, utan all växtlighet lagrar också koldioxid vilket dämpar klimatförändringarna. Många undersökningar visar på att människors fysiska och psykiska hälsa är långt bättre i gröna områden jämfört med områden utan växtlighet.
Nätverk, regelverk och verktyg för biologisk mångfald
Jernkontoret är medlem i nätverket Business@Biodiversity Sweden. Nätverket startade som ett initiativ från Jernkontoret, Svemin och konsultföretaget Ecogain i syfte att skapa ett branschöverskridande nätverk för biodiversitet och strategisk affärsutveckling. Idag drivs nätverket av Ecogain.
Sverige har undertecknat FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD) där vi förbinder oss att vårda och nyttja den på ett uthålligt sätt.
Läs mer om konventionen på Naturvårdsverkets webbplats.
I december 2022 hölls FN:s konferens om biologisk mångfald i Kanada, CBD COP15 i Montréal, där världens länder enades om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald, även kallat Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (KM-GBF).
CLIMB (Changing Land Use Impact on Biodiversity) är ett annat exempel på den höga ambitionsnivå som finns i Sverige. CLIMB är ett verktyg utvecklat för att mäta biodiversitet vid förändrad markanvändning på ett industriområde. Verktyget kan också användas för att prioritera ett område som har högre naturvärde framför ett annat. CLIMB har bland annat redan använts av gruvbolag som beräkningsmodell vid miljötillståndsprövningar.
Så skapar industrin ny natur
Alla ståltillverkande företag har deponier. Dessa fylls och stängs ner i enlighet med stränga lagkrav. Om inget görs börjar det oftast växa ogräs på stängda deponiområden. Att plantera olika växter och träd för att öka den biologiska mångfalden, skapa våtmarker eller anlägga öppna vattenspeglar som gynnar olika arter och ekosystem är några exempel på åtgärder som företagen vidtar för att skapa nya naturområden.
Genom att analysera områdets ekologiska förutsättningar och tillgänglighet kan mervärden skapas för både människor och andra djur- och växtarter. Ett område kan bli ett naturområde, ett rekreationsområde, en fotbollsplan, ett promenadstråk eller bara ett trevligt grönområde för personalen att äta lunch på. Flera projekt har tillkommit i samarbete mellan industriföretagen, Länsstyrelsen och kommunerna. Klicka här för att se exempel på hur företagen arbetar med att främja biologisk mångfald.
Som en del i att synliggöra arbetet för biologisk mångfald har Jernkontoret installerat en bikupa med omkring 50 000 bin på taket. Insekter gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Bikupan utgör en påminnelse om vikten av ekosystemtjänster och om att vi alla kan bidra, stort som smått, till biologisk mångfald även i en storstad.