Ståldialog – om människorna och idéerna som gör omställningen möjlig

Jernkontoret presenterar Ståldialog – ett antal samtal och filmer där Jernkontoret lyfter fram människor och idéer som gör omställningen möjlig. I filmerna möter Jernkontorets vd Annika Roos beslutsfattare och experter inom näringslivet och det offentliga Sverige, och diskuterar organisationernas drivkrafter, politiska beslut som krävs och vad omställningen gör för orter, medarbetare och svensk konkurrenskraft.

Här på Jernkontorets webbplats finns nu Ståldialog, en samtalsserie där Jernkontorets vd Annika Roos träffar beslutsfattare inom näringsliv och det offentliga Sverige, i syfte att lyfta människorna och idéerna som gör omställningen möjlig. Annika Roos, som klev på som ny vd för Jernkontoret i januari 2022, har med lång erfarenhet från stålindustrin och stort engagemang för det nya i påverkansarbetet axlat rollen som ledare av den samlade järn- och stålindustrin i Sverige.

www.staldialog.se

Formatet för Ståldialog är ett engagerat samtal och har också blivit en del av Annika Roos introduktion till Jernkontorets stora nätverk av företag, politiker, myndighetspersoner och representanter för andra organisationer.

– Det stora nätverk av människor och organisationer som Jernkontoret har är något som jag vet att alla medarbetare är måna om att vårda. För mig är det inspirerande att få lära känna och prata med människor som de facto fattat besluten om att ställa om, som bygger innovationslandet Sverige och som ska se till att Sverige producerar tillräckligt mycket fossilfri energi de kommande tio åren, säger Annika Roos, vd på Jernkontoret och den som för dialogen framåt i Ståldialog.

Ståldialog – Jernkontorets bidrag till en schysst och konstruktiv valrörelse

Det är ingen slump att Jernkontoret lanserade Ståldialog just våren 2022, det var Jernkontorets bidrag till en schysst och konstruktiv valrörelse. Alla samtal i serien kretsar kring den hållbara omställning som pågår, vilka politiska hinder som måste rivas och vilka förutsättningar som gynnar utvecklingen. Viktiga samtal som har fortsatt även efter valdagen. Nya avsnitt spelades in under våren 2023 och fler inspelningar är planerade till hösten 2023. 

– Det politiska klimatet handlar dessvärre ofta om splittring och polarisering. Det gör att tonen, inte minst på sociala medier, ofta är väldigt hård. Vi må vara en av Sveriges hårdaste branscher, men jag tror att många förknippar både pragmatism och lyhördhet med oss inom stålindustrin. Så vårt bidrag är också en mer resonerande ton i valrörelsen, dialog handlar om att prata med varandra, säger Hanna Escobar-Jansson, kommunikationsdirektör på Jernkontoret.

Ståldialog omfattar även återbesök till samtal från Ståldagen 2021. För att ta del av samtalen i sin helhet, besök Ståldagen 2021 

Inspelningarna av Ståldialog

Inspelningarna av Ståldialog har skett i Jernkontorets lokaler och i samarbete mellan de kreativa medarbetarna på Jernkontoret, kommunikationsproffsen på stålföretagen och övriga medverkande organisationer samt med de trevliga konsulterna på produktionsbyrån Tale.

Ståldialog finns på Youtube, Acast och Spotify

Alla filmavsnitt och även kortare filmer som delas i sociala medier finns samlade på Jernkontorets Youtube. De avsnitt som har spelats in med representanter för företagen finns med både svensk och engelsk textning. 

Ståldialog i podd-format finns att lyssna på här på webben eller via Spotify.

För den som önskar dela materialet i egna kanaler tipsar vi om att antingen bädda in filmerna från Youtube respektive poddarna från Acast eller Spotify eller mejla oss på Jernkontoret för att få avsnitten i MP3- eller MP4-format.

Systerkampanjen #Stålnytta

Den allra största nyttan gör svenska stålprodukter när de användas, ta gärna del av #stålnytta, en kampanj med exempel på den nytta som svenskt stål gör för den hållbara omställningen.

 

logo-staldialog.png